För dig som skriver: Planteringar (ledtrådar)
För dig som skriver: Planteringar (ledtrådar)
Vad är en plantering, undrar du kanske. En plantering klassas ofta som något i samband med intrigen i en skönlitterär roman. Det var författaren Anton Tjechov som introducerade detta. Han lär ha sagt (fritt citerat): ”Om det hänger ett gevär på väggen i början av romanen, bör det ha avfyrats innan romanen slutar.”
Självfallet kan vi beskriva en interiör och nämna ett gevär på väggen tillsammans med en massa andra saker, men sannolikheten för att det skulle vara en plantering, är ganska stor. Geväret hänger förmodligen ihop med något brott som begås. Men det kan också ge oss ledtrådar om hur personen, dvs karaktären, är. Hens intresse är kanske att jaga eller finns det något djupare?
En plantering är således en ledtråd som du nämner för läsaren under tiden du berättar din historia. Ledtråden ger läsaren en upplevelse av att något ska ske. Men du kan också, som författare, välja att lägga ut villospår. På så sätt kan du vilseleda läsaren som då blir överraskad när du väljer ett annat slut.
Det kan vara mer eller mindre gömda planteringar. Nämner du ett bananskal, fattar läsaren ganska snabbt att någon kommer att halka på detta.
Riktigt bra böcker innehåller ofta många planteringar som du, som läsare, kan notera. Dessa får dig att känna dig smart och nyfikenheten ökar.
Tips på hur du kan lägga ut planteringar
Ett exempel är att välja en scen i vilken du svagt och subtilt anger vad som komma skall genom en dialog mellan två personer. Kroppsspråk talar ofta om för läsaren vad som kan ske. Genom att gestalta oro exempelvis, kan läsaren ana att något är på gång.
Ett annat exempel är att du låter läsaren tyda en undertext, dvs något som antyds men inte står. Två personer kan tala med varandra på ett överdrivet artigt sätt men där åskådaren eller läsaren uppfattar att de egentligen säger något annat än vad som förekommer.
Framförallt i deckare är planteringar ett måste. William Huntington Wright (känd under pseudonymen SS Van Dine (dog 1939) publicerade sina 20 regler för deckarskrivandet redan 1928 i American Magazine. Men ganska snart bröt författare mot dessa stenhårda regler. Sherlock Holmes- och Agatha Christie-böckerna är bland annat resultatet av detta.
Reglerna – enligt SS Van Dine – är:
- Läsaren MÅSTE ha möjlighet att lösa mysteriet med hjälp av tydliga ledtrådar.
- Inga elaka trick får förekomma som förvillar läsaren.
- Ingen kärlekshistoria får förekomma i en deckare.
- Detektiven eller utredaren får aldrig vara gärningsmannen.
- Gärningsmannen ska bestämmas utifrån logiska slutledningar.
- Det måste finnas en detektiv.
- Ett lik måste finnas, inkluderat ett mord.
- Problemen ska lösas strikt – inte andligen.
- Det får bara finnas en protagonist i berättelsen – en detektiv.
- Gärningsmannen ska ha spelat en framträdande roll i berättelsen.
- Betjänten får inte vara gärningsmannen.
- Endast EN gärningsman får finnas (men kan ha medhjälpare).
- Några hemliga sällskap eller maffian får inte finnas i en detektivroman.
- Mordet måste ha utförts rationellt och vetenskapligt.
- Sanningen måste vara uppenbar så att smarta läsare kan räkna ut den.
- Detektivromanen ska ha tillräckligt med beskrivningar och personskildringar men får inte ha fördjupade karaktärsanalyser.
- Gärningsmannen får inte vara en yrkesbrottsling.
- Brottet får aldrig visa sig vara en olyckshändelse eller självmord.
- Motivet måste vara personligt.
- Följande bevismaterial bör ej förekomma:
- Cigarettfimp
- Falsk seans
- Förfalskade fingeravtryck
- Docka som alibi
- Hund som inte skäller eftersom inkräktaren är bekant
- Tvilling/släkting som påminner om den misstänkte får inte bli fast för brottet
- Spruta eller knockout-droppar
- Utfört mord i låst rum
- Ordassociationstester för att lösa brottet
- Koder i ett brev
Jag hoppas detta inspirerar dig i ditt skrivande.
En detektiv kan vara sminkad till oigenkännlighet. Och på tal om smink, måste jag tipsa om Lyko.se där jag själv gärna handlar ”skönhet på burk”. Vill du ta del av deras produkter till mycket förmånliga priser, klicka här: Lyko.se. Just nu har de mina favoriter – Lancôme – med specialerbjudande. Jag använder aldrig någon annan typ av mascara, exempelvis. Avslöjad! 😉
Vid pennan
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)
2 comments on “För dig som skriver: Planteringar (ledtrådar)”
Chechov skrev mycket dramatik. När han i korrespondens med andra författare diskuterade pjäser brukade han ofta säga något i stil med “Om det hänger ett gevär på väggen i början av pjäsen måste det avfyras i den sista akten.”
Ja just det citatet av Anton Tjechov, finns med i min kommande fackbok “Börja skriva framgångsRIKT”. 😉