Kurser, Onlinekurser, Utveckling

Tips för att skapa onlinekurser

Tips för att skapa onlinekurser

Som du säkert vet, har jag 27 onlinekurser som många deltagare går just nu.

Jag får ofta frågan hur man skapar en onlinekurs. Givetvis finns det även bra böcker i ämnet. En av dem har jag dessutom recenserat, nämligen Skapa webbkurser snabbt, lönsamt och med hög kvalitet av Holger Wästlund. Den kan du läsa om här – klicka på länken!

Plattform

Du behöver ha en plattform för att lägga upp onlinekurserna. Det finns dyrare, som exempelvis Kajabi, som jag använder, och enklare som exempelvis pluggin EasyLMS som du kan knyta till WordPress-plattformen där du har din websajt eller blogg.

Oavsett plattform, börjar du med att skapa själva kursen, ofta genom att välja NY KURS. Du anger en titel, exempelvis SKRIVA SPÄNNING, och kanske en liten förklaring för själva kursen samt en bild. Här ser du några av alla mina kurser:

Så här kan förklaringen till en kurs se ut.

 

Läroplanen = kursavsnitten

Därefter skapar du själva läroplanen. Här ser du ett exempel på hur läroplanens första veckor i onlinekursen Skriva spänning, ser ut.

Lägg till videos, texter, bilagor och övningar

Att skapa videos kräver att du är familjär med presentationsprogram exempelvis PowerPoint, att du kan banda webinar och presentationer, att du kan klippa filmerna osv.

Förstudie

De flesta kurser behöver ha en förstudie. Den kan du bygga i gratisprogram som GoogleDrive etc eller välja dyrare plattformar för dina frågor.

 

Sluten Facebook-grupp för kommunikation

En onlinekurs kan innehålla webinar men det är inte nödvändigt. Kanske har du detta enbart för pilotgruppen och passar på att banda och klippa för att få med informationen till övriga deltagare.

Då kan det vara bra att ha en eller flera slutna grupper i vilka deltagarna kan kommunicera med dig och övriga deltagare.

För mina skrivarkurser, exempelvis, har jag skapat en sluten Facebook-grupp där de kan lägga upp sina texter och få feedback på dem.

Här ser du min grupp för detta:

Publicera kursen

En kurs kan publiceras och lanseras utifrån tidsintervall.

Utvärdering

Alla kurser bör ha en utvärdering av något slag, precis som förstudie. Den bör också gå att jämföra med förstudien så att deltagaren kan se sin egen utveckling.

Avslutningsvis

Som du förstår behöver du ha en gedigen utbildning för att klara av alla inblandade roller i konsten att skapa onlinekurser.

Du behöver ha utbildning i:

  • Distanspedagogik
  • Plattformskunskap och lite IT-teknik
  • Videokunskap (film) och kunskap i att klippa filmer
  • Webinar-kunskap
  • Kunskap i PowerPoint och hur du skapar attraktiva presentationer
  • Framförandekunskap
  • Analyskunskap och hur du bygger upp förstudier och utvärderingar
  • Kunskap om sociala medier, exempelvis hur du skapar grupper i Facebook

Jag önskar dig lycka till och behöver du utveckling i ovanstående, hör gärna av dig till mig. Jag har hjälpt personer växa inom detta i närmare 30 år. Mina första onlinekurser skapades nämligen på 90-talet och jag var en av de första 20 i Sverige som blev certifierad distanspedagog. Det skulle vara en ära att få hjälpa dig utvecklas.

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)