Filmtips

Veckans filmtips – Två påvar – en annorlunda film

Veckans filmtips – Två påvar – en annorlunda film

Den här veckan vill jag tipsa om en film på Netflix.

Det är en film med oerhört duktiga skådespelare, välspelad, men det tar en stund, tycker jag, innan den ”sätter sig” hos tittaren.

Filmen handlar om hur två påvar har olika syn på hur katolska kyrkan ska styras. Det är tysken Joseph Ratzinger (Anthony Hopkins) och argentinaren Jorge Begoglio (Jonathan Pryce) som spelar huvudrollerna. Båda gör ett utsökt och känsligt porträtt av dessa båda.

Ratzinger blir Benedictus XV, en konservativ, kyrklig påve till skillnad från den mer den populäre Begoglio med arbete i Buenos Aires.

2012 vill båda dra sig tillbaka.

I filmen möter vi deras syn på teologi, deras ofta motsatta åsikter i diskussionerna, humorn och kyrkans roll i samhället. Det handlar även om sexuella övergrepp som katolska präster begått mot barn, ett ständigt högaktuellt ämne – om än osmakligt. Vi får insyn i militärdiktaturen på 1970-talet och varför Begoglio har skuldkänslor.

Påvarna har också olika musiksyn som framkommer. Från Begolgios visslande på ABBAs ”Dancing queen” till Ratzingers förtjusning av Zara Leanders musik.

De verkar inte hitta fram till varandra förrän de gemensamt tittar på VM-finalen i fotboll 2014.

Här är en länk till trailern:

Det är en småmysig film med utsökta skådespelarprestationer och jag ger den 3 pennor.

Vid pennan

Monica Ivesköld