Filmtips

The Queen’s gambit på Netflix

The Queen’s gambit på Netflix

Veckan TV-serietips är The Queen´s gambit. Denna går på Netflix och jag rekommenderar den framförallt eftersom den är väldigt ovanlig. Den handlar om huvudkaraktären Beth Harmon som blir en mästare i schack.

När Beth var liten förlorade hon sina föräldrar i en bilolycka. Hon placeras på ett barnhem för föräldralösa. I källaren på barnhemmet sitter vaktmästaren och spelar schack i ensamhet. Hon blir nyfiken. Varje dag, när hon ska rengöra tavelsudden, iakttar hon honom. Så småningom lär han henne spela. Det visar sig att hon är oerhört begåvad och talangfull för trots sin unga ålder.

När hon är 15 år (fast barnhemmet påstår 13 år) blir hon placerad som fosterbarn hos ett par. Hon börjar skolan där. Intresset för schack ökar och hon börjar tävla. Branschen är mansdominerad.

1958-1968 reser Beth (som spelas av den karismatiska amerikanska-argentinska-brittiska skådespelerskan Anya Taylor-Joy, en av världens rikaste), världen runt för att tävla. Hon krossar alla sina motspelare (samtliga män) och vinner den ena stora finalen efter den andra.

Här kan du se trailern:

https://youtu.be/CDrieqwSdgI

Filmen är endast tillåten från 16 år på grund av att den innehåller sprit- och drogproblematik.

Anya Taylor-Joy blev känd i fantasyserien Atlantis (2015). Hon fick sitt genombrott och många utmärkelser i skräckfilmen Häxan (2015). Sedan fick hon ytterligare erkännande och beröm för rollen som Casey Cooke i de psykologiska skräckfilmerna Split (2016) och Glass (2019), som Lily Reynolds i den svarta komedin Thoroughbreds (2017) och som Emma Woodhouse i komedi-dramat Emma (2020).

The Queen’s gambit har blivit en succé och folk frågar redan Netflix om uppföljaren.

Jag har sett hela serien och rekommenderar den framförallt på grund av den annorlunda storyn.

Trevlig TV-stund!

Monica Ivesköld