Effektivitet, Skriva

Gestalta genom att använda känslan och aktiva verb

Gestalta genom att använda känslan och aktiva verb

Att skriva effektivt innebär att du hittar förmågan att gestalta vad som händer på ett sådant sätt att dina läsare fullkomligt älskar dig. Gestaltande är att använda alla sinnen.

Ett kraftfullt tips som jag numera använda mig av är att gestalta genom att skapa en känsla. Sedan kan du använd aktiva verb för detta.

Här ser du några aktiva verb:

Om du tittar på bilden överst, kan du gestalta känslan genom att brodera ut texten. Jämför följande meningar.

  1. Hon var glad.
  2. Hon sträckte ut armarna som en fågelskrämma, lät solen smeka kinderna varma. Strålarna bevisade hur närande de var och gav henne endorfiner som spred sig genom kroppen. Varenda levande mekanism runt omkring godkände hennes glädje. Hon hade inte kunnat vara mer alert om hon så tränade åtta timmar varje dag. Lyckan omarbetade hennes inre. Hon var ointaglig.

I nummer 1 berättar du något. Det är ganska ointressant även om vi förstår att ”hon är glad”.

I nummer 2, däremot, får du en gestaltande text som är levande och läsaren kan – precis som karaktären – känna och uppleva glädjen.

När du skriver gestaltande blir karaktärerna levande människor med känslor. Det är viktigt att gestalta i stället för att berätta. Gestaltningen skapar bilder i läsarens huvud – och stannar oftast kvar.

Vill du ha fler tips, gå in i min slutna grupp på Facebook – Skrivar-sporren (klicka för att komma dit). Där har jag under november månad haft en gratis inspirationskurs (en minikurs) som tillåter dig att skriva lite annorlunda. Nu i slutet av månaden kommer jag att lotta ut en bok till den som får ihop sina textsnuttar på bästa sätt och skapar en novell.

Häng med! Varmt välkommen!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)