Effektivitet, Må bra, Utveckling

Veckans effektivitetstips – 30 sekunder för att fånga publiken

Veckans effektivitetstips – 30 sekunder för att fånga publiken

De första 30 sekunderna är de kritiska när du ska fånga publiken – oavsett om du har ett fysiskt eller digitalt framförande.

Sedan behöver du jobba för att behålla deras intresse och slutligen för att agera utifrån ditt budskap.

Som du kanske vet, har jag kurser både i att skapa presentationer ”PowerPoint” och i framförandeteknik och kommunikation. Den enda onlinekursen där minst fem deltagare måste vara bokade är just i kommunikation. Kursen heter ”Verbal övertygelse – öka din kommunikation” och du kan läsa mer om den genom att klicka på länken. 

Åtta (8) viktiga faktorer för att lyckas med din presentation

Åtta (8) punkter du måste bli varse när du presenterar något fysiskt eller digitalt:

  1. Hur inleder du? Engagera dina åhörare från ruta ett!
  2. Effektiv presentation! Om du missar något av detta, blir det inte lyckat. Här är det viktigt att veta exempelvis hur en presentationsbild byggs upp, antalet rader och ord samt teckensnitt, storlek mm.
  3. Ditt hemliga vapen – vilket är det? Hur kan du öka din dragningskraft och engagera fler? Exempelvis är vi alla olika. Vi brukar benämna detta som VAK (visuell, auditiv och kinestetisk). Om du inte bygger upp din presentation så att den tilltalar alla, kommer vissa omgående att tappa intresset.
  4. Hur står och går du vid presentationen? Eller sitter och når ut ifall du kör digitalt? Det är oerhört viktigt att tänka på samma sätt som skådespelare gör. Hur ska du nå din publik?
    Tänk på hur du har benen. Att stå med fötterna inåt signalerar osanning – visste du det?
  5. Hur kan du tala och samtidigt vara en effektiv lyssnare? Ja, det är ingen lätt utmaning. Men många tråkiga digitala möten uppstår när en föreläsare mal på utifrån egna tankar och inte släpper in publiken. Tänk bara på skillnaden av en monolog och en dialog eller en teaterpjäs kontra en föreställning där publiken får vara med och sjunga. Krafterna kan bli enorma.
  6. Att vara avslappnad innebär både i talet, kroppen och i budskapet. Det är viktigt att repetera och skapa scenvana i det du gör.
  7. Kan du utnyttja ett ledarskap vid framförandet och i så fall – hur gör du det? Hur får du människor att trivas och arbeta tillsammans?
  8. Retoriken (talekonsten) byggs upp med hjälp av Docere, Movere och Delectare. Docere behöver talare för att övertyga publiken. Docere är en del av de tre plikter som Cicero menar att en talare bör inneha. De andra två delarna är Movere (att röra) och Delectare (att behaga). Denna tredubbla anknytning till lyssnarna som Cicero förespråkar kopplas ofta samman med vår traditionella uppfattning om att människosjälen är sammansatt av förnuft, vilja och känsla.
    Ordet Docere kommer från latin och betyder att instruera, undervisa och lära.
    Den mest välkända definitionen av retorik kommer från Aristoteles som beskrev retoriken som “konsten att vad det än gäller finna det som är bäst ägnat att övertyga“. Aristoteles indelningar av retoriken fungerar än idag som utgångspunkt för många retoriska tänkare och teoretiker. Det finns emellertid ingen allmänt etablerad definition av ämnet, och flera retorikforskare hävdar att styrkan hos retoriken ligger i definitionens mångfald.
    Om du tänker på hur kända talare formulerar sig kommer du kanske på att de alltid nämner tre (3) viktiga punkter. Det är en av de största synbara hemligheterna med retorik.

Lycka till med dina föreläsningar!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration ingår i Resultat Direkt