Okategoriserade

Skrivardagbok v47 – vilken otroligt spännande vecka

Skrivardagbok v47 – vilken otroligt spännande vecka

Idag är det den 1 december och min julkalender startar. Följ mig – både här och på bloggen www.monicaiveskold.se. Jag lovar – det kan löna sig. Vinster utlovas.

Måndagen den 16 november

Dagen började – som alltid med mail och sociala medier. Skrattade gott när jag fick följande meddelande tillsammans med min veckostatistik.

Så är det. Jag bryr mig inte om ifall det är helgdag eller kväll. Som egenföretagare, jobbar jag i alla fall ständigt. Men jag gör medvetna val – som den effektivitetskonsult jag egentligen är i botten.

Underbar statistik i alla fall:

Startade nya deltagare i onlinekurser, bland annat i kursen ”Layout” som du kan läsa mer om här – ifall du klickar på den. Det är en omfattande onlinekurs som bygger på en från början stor utbildning. Det finns även en bok i ämnet, ifall du vill ha alla de tips du behöver för att skriva. Boken heter ”Handbok i textproduktion” och borde finnas i alla bokhyllor hos skrivande personer. Den innehåller information som jag erhållit under ca 25 års forskning och utbildning i ämnet.

Här kan du läsa mer om handboken och även recension: Handboken

Sedan var det dags att svara på många deltagarmail från dem som går kurserna. Flera av dessa vill även ha boken som tillhör onlinekursen ”Excel – Bli en formel 1-förare”. Den boken har tidigare varit en pärm som deltagare kunde köpa. Nu redigerar jag den för att ge ut den som tryckt bok.

Här kan du se vad boken innehåller: Excel – Bli en formel 1-förare

En hel del utvärderingar var också klara. De plockade jag ner som PDF-filer och returnerade till deltagarna. Några ställde upp som referenser för mig. Här kan du se några få referenser: Kundreferenser

Dagen avslutades med webinar för pilotgruppen ”Skriva spänning” där jag gav tipsen för att skriva kapitel 9 samt några andra värdefulla övningar kring att skriva känslor. Avsnitt 13, som vi är på, innebar också att jag knöt ihop allt med den dramatiska kurvan och metoden Hjältens resa.

Tisdagen den 17 november

Lock Leven i Skottland – en bild som bjuder på mystism, tycker jag. Jag har aldrig varit i Skottland, däremot i England ett antal gånger. Skulle gärna vilja uppleva den skottska naturen i verkligheten. Älskar ju filmserien Outlanders och då får jag lite av Skottland på köpet.

Den här dagen började ovanligt rörigt så jag kan behöva en lugn bild att titta på. Administration, mail och sociala medier inledde. Det blev inköpslista och veckohandling strax efter lunch. Sedan redigerade jag Excel-boken och kom lite längre i den samt skrev text för Nanowrimo. Jag klippte klart filmen från måndagens webinar för kursen ”Skriva spänning”, även om jag hade lite datorstrul på vägen.

Därefter blev det budget och ekonomisk uppföljning.

Och så var det dags för hjärnfondens webinar om Parkinson mm.

Webinar – Om konsten att fördärva sitt liv – och nya forskningsframgångar

Stefan Einhorn, läkare, professor och författare, gav en personlig inblick i sin senaste bok ”Konsten att fördärva sitt liv” och delade med sig av tankar och erfarenheter kring sin egen kroniska neurologiska sjukdom. Per Svenningsson, professor och specialistläkare vid Karolinska Institutet, redogjorde för det senaste forskningsläget inom Parkinsons sjukdom. Moderator var Kattis Ahlström, journalist, föreläsare och programledare.

Efter detta intressanta webinar fortsatte jag jobba. Tog itu med en av mina klienters texter som jag korrektur-, lektörs- och redaktörs-läser. Samtidigt bjuder jag på sättningen, som alltid till mina kunder.

Därefter kom webinar i följd. Många. En del intressanta, andra fullständigt löjliga varpå jag stängde av dem – orkade inte titta klart. Men jag sprang som en galning mellan dem.

En skrivarkollega hade digital release och det webinariet var väldigt trevligt. Tack @Yvonne Waern för att jag blev inbjuden. Hann delta en liten stund. Mysigt!

Därefter var det dags för ett nytt möte – ett chattmöte osv. Avslutningsvis skulle jag även deltagit i ett chattmöte för Viktväktarna men det fick jag hoppa över. Orken tog slut och jag behövde mat i magen. Som tur var hade jag köpt färdiggrillade kamben. Jag gjorde en ljuvlig jordgubbssalsa till. Här får du receptet på den.

Jordgubbssalsa

Skär 400 gr färska jordgubbar i små skivor. Fortsätt med att skära 2 salladslökar i tunna skivor och sedan 1 gul paprika i tunna, små bitar. Blanda ihop. Vill du så kan du krydda med salt och peppar men detta hoppade jag över. Ljuvligt gott till grillat. Smaklig måltid!

***

Kvällen avslutades med ett avsnitt av Unforgetable samt två avsnitt ur den härliga serien ”Emelie in Paris”.

Onsdagen den 18 november

Förutom administration, mail och sociala medier, som jag ägnar mig åt varje dag, blev den här dagen fylld av telefonsamtal och blogginlägg. Jag skriver, som du kanske vet, sex (6) inlägg per vecka. Så här fördelade:

  1. Måndagar: Bokrecension
  2. Tisdagar: Mitt skrivande
  3. Onsdagar: Skrivartips
  4. Torsdagar: Effektivitetstips av något slag
  5. Fredagar: Veckans goda matrecept
  6. Lördagar: Film- och TV-serie-tips

På dagens promenad noterade jag att pelargonierna i trädgården fortfarande blommar. Otroligt! I november månad. Sen blev det lunch och lite korsord.

Under eftermiddagen blev det mer skrivande, både bloggar och i min reseskildring (Nanowrimo).

Torsdagen den 19 november

En fantastisk utsikt över Lugano-sjön i Schweiz. Bilden passar utmärkt eftersom den är en vy från en av de platser som finns med i min nya roman ”Porten till friheten”. Här har jag varit. Oerhört vackert. Bergstoppen finns precis mellan Schweiz och Italien.

Oj vad det har hänt mycket sedan jag började skriva skönlitterärt. Här ser du en bild från en av de första fysiska skrivarkurserna som jag gick i Spanien.

Ulla (till höger i bild) höll i den. Så roligt! Det var dessutom då som jag upptäckte att jag kunde skriva rivigt och lagom elakt, något som jag aldrig tidigare hade provat på.

Idag skickade jag ut inbjudan till fler avseende min digitala release på lördag. Dessutom förberedde jag nästa lektion för onlinekursen ”Skriva spänning”.

När det blev dags för lunch, åkte vi till Restaurang Svea och köpte färdig mat. Den avnjöt vi sedan hemma hos våra vänner. Maten var mycket god och rekommenderas varmt. Menyerna blev Skinkschnitzel med stekt potatis, rödvinssås, Rödspätta med räkor och sparris samt remouladsås och en pizza Venezia.

På eftermiddagen förberedde jag releasen med bilder och utvalda delar ur boken. Ska även läsa ur kommande antologin ”Jul igen 2020” som också lanserats.

Fredagen den 20 november

Hawaii – vattenfall. Jag har aldrig varit på Hawaii. Men jag gillar vattenfall och just nu får bilden symbolisera att allt rinner på. De mest fantastiska vattenfallen jag har sett, har varit i Norge och på Island. Speciellt de på Island var otroliga.

Men som sagt … det rinner på. Den här dagen blev det de sista förberedelserna för morgondagens releasefest. Dessutom vann jag en Orrefors-vas i Postkodlotteriet. Inte illa!

Som alltid om fredagarna, kommunicerar jag med deltagarna som är inne i mina onlinekurser. Så även idag.

Sedan fixade jag till mindmappen för kapitel 10 i onlinekursen ”Skriva spänning” så att mina deltagare har något att utgå ifrån när de skriver detta kapitel.

Jag checkade mina websidor och kollade upp brutna länkar samt fixade till några av dem.

Sedan blev det skrivande. Dels skrev jag ett kapitel i romanen ”Nils Kalv”, dels skrev jag (som jag gör dagligen) ett avsnitt i min reseskildring om Kina.

Avslutningsvis betalade jag fakturor mm.

Lördagen den 21 november

Orionnebulosan är det stjärnbildande område som ligger närmast vår planet. Under mörka förhållanden går det att se nebulosan med blotta ögat, som den suddiga fläck som utgör mellersta “stjärnan” i Orions svärd. Den lyser också oerhört starkt eftersom det i mitten finns stjärnor av typ O, som är de varmaste och klarast lysande.

Den här bilden får symbolisera min dag som blev en – för mig – ny stjärna på min himmel, nämligen min digitala release av debutromanen ”Porten till friheten”.

Så roligt med så många anmälda besökare som ville mingla med mig och höra mer om min bok. Tacksamhetens stjärna lyser nu på min himmel.

Dagen började – trots att det var lördag – som alltid med mail och sociala medier. Jag fixade med det sista för dagens stora mingelparty – min releasefest.

Skrev lite, både i reseskildringen och i min spänningsroman.

Sedan var det dags – äntligen! Det var en nervös Monica som startade den digitala releasefesten. Varför jag var nervös? Jo, jag är gärna personlig i sociala medier och på nätet men sällan och aldrig privat. Nu var jag tvungen att vara privat, att blotta mig med sådant som jag egentligen inte känner mig bekväm med. Men oj så roligt det var. Här fanns vänner, till och med barndomsvänner, med, deltagare i mina kurser, vänner från nätet, min systrar och inte minst mina två döttrar deltog. Det var jättemånga anmälda och de flesta kom faktiskt.

Jag berättade om min roman, dess tillkomst och läste lite ur den, gav några skrivartips för de som vill nå ut med sina romaner och avslutningsvis berättade och läste jag lite ur årets ”Jul igen” som är som en adventskalender för vuxna med en novell om dagen under jul-månaden. Här kan du se agendan för mingelpartyt samt några av de bilder som var underlaget för partyt.

Tusen tack till alla er som deltog och hjälpte mig fira min debut-roman ”Porten till friheten”.

Söndagen den 22 november

Detta blev verkligen en vilodag. Många telefonsamtal från gårdagen, mail och sociala medier. Jag skrev personliga tack-mail och -meddelanden till de som hade förgyllt min dag.

Sedan blev det promenad, lunch och golf på TV. En riktigt spännande golftävling som vanns av en dansk. Tur att vi har så nära till Danmark och bara Öresund mellan oss.

Resten av dagen skrev jag. Både i Kina-resan och i Nils Kalv. Innan jag tog itu med kvällens middag.

Vi ses/hörs nästa vecka – Vid pennan

Monica