Upphovsrätt – del 2 – samt lucka 10 vinn coachning
Upphovsrätt – del 2 – samt lucka 10 vinn coachning
Idag är det den 10 december. Glöm inte tävla i julkalendern. Se www.monicaiveskold.se för mer information och dagens vinst. Idag kan du vinna coachning med mig. Lycka till!
Upphovsrätt (del 2)
Så här skriver jag bland annat i boken “Handbok för textproduktion“(utdrag) – som jag tidigare har gett dig möjlighet att köpa till rabatterat pris.
Upphovsrätten
Ett verk skyddas i och med att det skapas. Upphovsrättslagens ändamål är att skydda rättsinnehavaren mot intrång. Intrång i upphovsrätten genom olaglig kopiering betraktas som ett brott.
Upphovsrätten gäller således som ett skydd för ett verk, en bild, illustration, en bok, en artikel, ett kapitel osv.
Upphovsrätten ärvs. Den kan också testamenteras bort. Astrid Lindgrens Saltkråkan exempelvis lever fortfarande. Även royaltyn hänger med i den ärvda upphovsrätten. Stipendier kan dessutom sökas av upphovsrättsboet och arvingar.
När något skrivs i beständig form får det upphovsrättsligt skydd. Du bestämmer vad som ska hända med det. Ska du ge ut exempelvis en bok själv (Print-on-demand) eller via förlag?
Upphovsrätten uppstår automatiskt. PRV (Patent- och Registreringsverket) tar inte emot några ansökningar om detta.
Den ekonomiska delen är rätten att mångfaldiga verket, exempelvis via tryckeri eller förlag. Den ideella delen är delad i två:
– Respekträtten: Du har kanske målat en tavla som är fin. Men om någon tycker det är parodi får det inte gå för långt. Om någon ändrar i ditt verk utan att du har godkänt detta.
– Rätten att bli namngiven: Varje gång ditt verk säljs, har du rätt att ha ditt namn i samband med detta.
Utan upphovsrättsligt skydd skulle någon kunna kopiera ditt verk. Den är således en förutsättning för ditt författarskap.
Viktigt är att ta reda på vad ett verk är. I boken står bland annat:
Vad är ett verk?
Det finns litterära, konstnärliga, datorprogramtekniska, musikaliska, sceniska, filmverk, bildkonst, brukskonst samt kartor – för att nämna några. Så snart någon framställer något individuellt, är det att betrakta som verk. Undantag är små meddelanden, notiser och mekaniska faktainsamlingar.
Vidare behöver vi veta hur länge vi skyddas av upphovsrätten. I boken står exempelvis:
Hur länge skyddas man av upphovsrätten?
I 70 år efter upphovsmannens död skyddas verket. Denna regel tillkom den 1 januari 1996.
Att överlåta ett verk är att sälja det. Att upplåta ett verk är att låna ut det.
Vem är upphovsman?
Vem är då själva upphovsmannen till något?
- Den fysiska person som skapat verket
- En juridisk person kan ej vara upphovsman men kan ha förvärvat rätten
Andra länders upphovsrätt
Det behövs ingen copyright, enligt Bern-konventionen som säger att alla verk ska skyddas. Men vissa länder har inte skrivit på konventionen. USA-konventionen däremot kräver copyright. Andra länders upphovsrätter kan diskuteras länge och väl. Vissa länder som Iran och Kina har exempelvis inte samma upphovsrätter som vi, även om upphovsrätten i sin grund är internationell.
***
Vill du lära mer om upphovsrätt, följ mina inlägg om detta. Mer kommer!
Upphovsrättsliga hälsningar
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)