Filmtips

Filmrecension ”En kvinna bland män”

Filmrecension ”En kvinna bland män”

Veckans TV-tips kommer här. Men missa inte att delta i min julkalender med fina priser varje dag. Se www.monicaiveskold.se för mer information och för att tävla.

En småtrevlig film som jag rekommenderar.

Se trailern här:

I rollerna: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Sam Waterston, Cailee Spaeny och Kathy Bates.

Den här filmen bygger på en sann historia om Ruth Bader Ginsburg, den legendariska domaren som kämpade för att motarbeta könsdiskriminering.

Hon föddes 1933 i Brooklyn, New York ochtog sin kandidatexamen vid Cornell University. En remarkabel kvinna. Mamman uppmuntrade henne men dog strax innan hon blev klar med gymnasie-studierna. Själv gifte hon sig och blev mor innan hon började studera på Harvard. Hon gifte sig med Martin D Ginsburg (spelad av Armie Hammer). Han stöttade henne. Martin blev en internationellt framstående skatterådgivare. Tillsammans hade de barnet – Jane. När Martin får testikelcancer deltar Ruth i hans klass, förutom sin egen, för att hjälpa honom.

Hon var en av få kvinnor i klassen. Så småningom överfördes hon till Columbia Lawschool där hon gick ut som klass-etta. Efter juristutbildningen blev hon professor och undervisade i civilrättsliga frågor.

Filmen påvisar hur hon blev utfrågad av sexistiska skolledare. Hon – och övriga kvinnor – var tvungna att motivera varför de skulle få platser som hellre kunnat gå till män.

Hon hittar inget arbete så familjen flyttar till New York. Men inte heller där hittar hon något arbete. Det är omöjligt att vara advokat, kvinna, mor och jude. Till slut börjar hon arbeta med ett viktigt fall avseende manliga privilegier och könsdiskriminering. Charles M Moritz (spelad av Chris Mulkey) tar han om sin åldrande mor men vägrades att dra av kostnaden för en sjuksköterska mot skatt eftersom han var en man och ogift. Det var ren könsdiskriminering.

Filmmanuset – som är öppet och ärligt – är välskrivet av hennes systerson.

Jag rekommenderar dig att titta på filmen.

Vid pennan

Monica