Skip to content
Böcker, Skriva

Upphovsrätt – del 3 – DSM-direktivet – samt lucka 17 vinn respons på en novell

Upphovsrätt – del 3 – DSM-direktivet – samt lucka 17 vinn respons på en novell

Idag kan du vinna respons på en novell på maximalt 2 st A4-sidor av mig. Gå till www.monicaiveskold.se och kika vad du behöver göra för att vara med och tävla. Lycka till!

Upphovsrätt – Det kommande DSM-direktivet

Vad är DSM-direktivet? DSM står för ”Digital Single Market” eller ”the Directive on Copyright in the Digital Single Market 2016/0280(COD). DSM är ett direktiv som syftar till att harmonisera upphovsrättslagstiftningen inom Europeiska Unionen i syfte att underlätta att EU ska bli en gemensam marknad för digital användning av upphovsrättsligt skyddat material. DSM direktivet består av många olika delar och klubbades igenom förra året. Ska implementeras i svensk rätt. Lagen kommer att ändras, vilket sker med jämna mellanrum. Inget dramatiskt. Syftar till att jämna ut balansen mellan författare/konstnärer och andra.

”Publishers right” är en ny närstående rättighet “i form av en utgivarätt för tidskriftsföretag”. I medierna refereras artikel 11 ibland felaktigt som ”länkskatt”. Den och artikel 13 – som ska reglera plattformarnas ansvar att bidra till att stoppa otillåtet material – sägs av motståndarna ”förstöra internet”.

DSM-direktivet ska vara implementerat och klart i juni 2021.

Det finns även en artikel för rätt till skälig ersättning. Detta för att författare inte ska skriva en artikel utan att få någon ersättning.

Rätt till transparent redovisning

Inom läromedelsbranschen, exempelvis, finns det inget förlag som inte redovisar varje år. Det ska i redovisningen framgå exakt vad du sålt avseende både digitalt och tryckt format. Utan transparent redovisning, vet vi ju inte om vi fått skälig redovisning. För mig som skrivit 64 fackböcker (där visserligen stora delar redan är borta från marknaden), är det extremt viktigt att jag får redovisning varje kvartal eller halvår.

Det finns en ökad digitalisering med PDF-filer utan digitala licenser där våra verk kanske är med som några kapitel här eller där. Ingen har rätt att använda det som vi skriver utan att vi ger tillstånd. Det kan också vara så att någon i utlandet använder våra digitala licenser och översätter dessa.

Själv har jag därför valt en dyrbar plattform – Kajabi – för mina kurser. Den säkerställer att ingen kan ta mitt material, nämligen, bortsett från deltagarna som kan ladda ner PDF-filer och skriva ut övningar. Men dessa får de inte dela. De är skyddade av upphovsrätten.

Avtalsanpassning

Avtal som inte genererar en skälig ersättning SKA kunna anpassas. Ännu vet vi dock inte var justitiedepartementet står i frågan.

Förlagen är inte intresserade av att deras avtal ska justeras. De vill råda över detta själva och att ingen lägger sig i.

Därför har Läromedelsförfattarnas förening tillsatt en referensgrupp med ca femtio företag och ett antal juridiska experter. Skriver du fackböcker, bör du således vara med i föreningen som även är med i KLYS (en upphovsrättsorganisation som står för Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd).

Viktigt är också att tänka på att se om ”sitt hus” (upphovsrätten) när flera författare skriver på samma bok. Skrivprocessen kan då ställa till problem. Men upphovsrätten kan ägas gemensamt med andra.

***

Vill du veta mer? Jag återkommer med ytterligare viktig information kring detta. Håll utkik!

Upphovsrättsliga hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *