Böcker, Kurser, Onlinekurser, Skriva

Mina tre bästa skrivartips

Mina tre bästa skrivartips

Gör upp en plan

För att komma igång, fullfölja och nå mål och resultat, är det lämpligt att du börjar med en plan. Du behöver avsätta tid för att skriva. Kanske har du bara 15 minuter om dagen för detta. Det räcker långt. Sakta men säkert blir det text som du sedan kan bearbeta.

Det är bra att ha mål i livet. Samma sak gäller när vi ska skriva. Men målet är i sig ganska ointressant. Det är resultatet som gör oss levande. Därför ska du i planen skriva in vad du vill skapa. Kanske är det en novell, kanske är det ett antal blogginlägg, eller rent av en roman. Behöver du hjälp att planera, rekommenderar jag kursen ”Planera ditt skrivande och din marknadsföring”.

Gå kurser

För att bli duktig i hantverket behövs utbildning. Trots att jag själv erbjuder fyra olika skrivarkurser, går jag konstant utbildningar i ämnet. Det är alltid något jag kan lära mig. Utveckling behövs annars blir det avveckling och då kommer vi inte långt.

För att skriva en roman behöver du kunna lite om dramaturgi, gestaltning, perspektiv, tempus och annat smått och gott. Det kan du lära dig genom att gå kurser. Vill du lära allt på en och samma gång, har jag två olika kurser som stöttar dig; ”Börja skriva framgångsRIKT” (där du får lära dig det mest om hantverket) eller ”Skriva spänning” (där du skriver en roman – tillsammans med mig).

Utbildning utvecklar dig. Kanske vill du även utvecklas på djupet eller utveckla dina karaktärer, när du skriver. Då kan jag tipsa om onlinekursen ”Utveckla dig själv och dina karaktärer” (med 33 olika tester som verkligen lär dig massor om dig själv).

Jag rekommenderar dig även boken ”Börja skriva framgångsRIKT” som släpps i början av 2021.

Lägg tid på redigering

Skriv när du ska skriva och redigera inte. Du använder olika hjärnhalvor när du skriver respektive redigerar. Börjar du redigera när du skriver, tappar du bort din kreativitet. Så skriv klart ditt råmanus innan du påbörjar redigeringen. Vill du ha hjälp med redigeringsarbetet, rekommenderar jag boken ”Redigera framgångsRIKT” till vilken du även kan hämta hem mallar.

Vill du ha hjälp med uppställning av din text innan du ska skicka den vidare till förlag, rekommenderar jag ”Handbok för textproduktion”. Detta är en mycket utförlig bok på 320 sidor i vilken det mesta står.

Jag önskar dig ett riktigt GOTT SKRIVAR-ÅR!

Monica Ivesköld