Skriva

Upphovsrätt – del 4 – Antologier och upphovsrätt på jobbet

Upphovsrätt – del 4 – Antologier och upphovsrätt på jobbet

Antologier och ersättning

Detta gäller även för er som skriver noveller och är med i antologier. Förlagen som ger ut antologierna måste tydliggöra, vilket oftast sker, att författaren inte har rätt till ersättning. Detta är något som många reagerar på. Själv har jag gett ut en antologi och författarna fick inget betalt vilket berodde på att min investering för att ge ut, var stor. Den har ännu inte gett avkastning tillbaka så att jag kan tjäna pengar på antologin – tvärtom. Varför har jag då gett ut den, undrar du kanske. Jo för att hjälpa mina kursdeltagare i skriva-utbildningarna att nå ut. Det kan vara ett trevligt sätt att få vara med i en antologi.

Många förlag som ger ut antologier, har börjat med att ta betalt för att komma med. Detta är beroende på att antologier sällan ger avkastning.

Upphovsrätt på jobbet

I många år arbetade jag inom flera av Sveriges största utbildningsföretag. Allt jobb jag då la ner på att skriva kursmaterial och -böcker, fick jag givetvis inte betalt för. Samtliga dessa ägdes nämligen av företagen.

De som undervisar på högskoleuniversitet har en extra regel som utvecklats utifrån sedvänja. Den har sitt ursprung i den akademiska friheten. Som forskare och undervisare, ska du inte ha tajta ramar om hur du styrs i arbetet. Arbetsgivaren står inte med pekpinnar och talar om hur undervisningen ska läggas upp. Du äger din forskning och givetvis även ditt material. På Malmö universitet exempelvis förväntas att PowerPoint-presentationen ska läggas ut till studenterna. Samma sak gäller KY (kvalificerad yrkesutbildning på högskolenivå). Men dessa företag kan ha väldigt olika regler och direktiv, så det gäller att kolla upp i förväg.

Om en student lägger ut delar av en powerpoint-presentation i sin podd utan källhänvisning är det att bryta mot upphovsrättslagen, vilket är intrång. Intrång är straffbelagt och det kan t o m bli fängelse eller skadestånd för författaren. Betona namngivning och källvisning.

OBS att all text omfattas av upphovsrätten – även den som vi lägger ut på facebook. Att dela folks status på FB är intressant och tillåtet om den som lägger in ger tillstånd (beroende på hur inlägget är skapat).

***

Sugen på att få veta mer? Håll utkik! Ännu ett avsnitt lovar jag.

Upphovsrättsliga hälsningar

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)