Böcker, Effektivitet, Filmtips, Kurser, Onlinekurser, Skriva, Utveckling

Min skrivardagbok vecka 51-52 – Hur såg din vecka ut före jul?

Min skrivardagbok vecka 51-52 – Hur såg din vecka ut före jul?

Måndagen den 14 december

Förmiddagen ägnade jag åt administration och att besvara alla mail från deltagarna i mina olika onlinekurser. Sen blev det dags att skriva julkorten till släkt och vänner. På lunchen hämtade jag paket med julklappar som skulle slås in till helgen.

Eftermiddagen tillbringade jag med att beställa böcker till mina deltagare samt avslutade dagen med att köra webinar för deltagarna i pilotgruppen för onlinekursen ”Skriva spänning”. De har nu nått fram till avsnitt 17 och kapitel 13. Underbart att ha en så aktiv grupp som ställer de rätta frågorna för att utveckla kursen. Detta är en fullständigt unik kurs. Ingen liknande finns. Varje vecka lär jag ut något nytt avseende hantverket men också – vilket är det unika – hur just DET spänningskapitlet ska skrivas. Här ser du ett exempel på en mindmap för kapitlet. Varje vecka får mina deltagare en tydlig mindmap över de scener som de kan skriva (men det är alltid upp till var och en).

Tisdagen den 15 december

Förutom den traditionella administrationen så hade jag nöjet idag att få samtala i telefon med personer som jag inte talat med eller träffat på länge. Min längtan till Spanien och värmen är stor. Jag drömmer om stränder. Den här bilden från en strand på Orkneyöarna i Storbritannien får symbolisera mina drömmar om stränder.

Idag blev det veckoinköp och lite korsord på lunchen. Resten av dagen ägnade jag dels åt att klippa filmen från måndagens webinar med pilotgruppen i ”Skriva spänning”, dels åt att bygga upp fler inlägg för föreningen i Spanien för vilken jag är webbansvarig. Tyvärr har de gratisversionen av WordPress och det har kommit en ny utgåva som är mycket svårarbetad. Allt tog långt tid, suck. Svårt när jag oftast ska föra över mängder med bilder. Lyckades få till första inlägget men andra var betydligt svårare.

Onsdagen den 16 december

Fakturor, mail, sociala medier, bokföring och blogginlägg kantade förmiddagen. På lunchen fick jag åka för provtagning och sköterskorna var riktigt lustiga där i labbet när de la om bindan – som var röd, julen till ära – efter alla provrören.

Jag skickade iväg några julklappar till mina återförsäljare under eftermiddagen, julpyntade, fortsatte med blogginläggen och adventskalendern som slutar på julafton, samt fixade en sajt som jag är webbmaster för och lite ekonomisk planering/budget. Kvällen avslutades med att jag bet av en tand. Hu, så trist. Vad ska nu hända?

Torsdagen den 17 december

Började morgonen med att ringa och maila tandläkaren. Fick en akuttid vid 10-tiden och rusade iväg. Min fantastiska tandläkare finns vid Stortorget i Malmö och jag var riktigt orolig eftersom jag fastnade på inre Ringvägen. Trodde först det var ett olyckstillbud men det visade sig vara vägarbete. Jag hann i tid och hade änglarna med mig vilket jag insåg när det blev en enda parkeringsplats ledig – åt mig. Det är dyrt att äta Ferrari-bilar. Räkningen på den godisbilen gick på 1700 kronor, hua mej. Men oerhört tacksam eftersom jag fick lagningen på plats en timme innan de började sin julledighet. Tanden som var avbruten var vass som en kniv i munnen och det blev inte mycket sömn för mig under natten. Rena rama marelden som fotot nedan från Kanada, får symbolisera. Mareld orsakas av olika arter i organismgrupper. Dinoflagellater lyser upp när de känner sig hotade av till exempel småfisk, detta för att locka till sig rovfiskar som undsätter dem. Jag kände mig utsatt och undsatt av tandläkaren.

Väl hemma igen tog jag itu med korrekturläsning och sättning till en av mina kunder. Hann med några sidor innan det var dags för lunch. Och precis i den vevan vände turen. Mitt hjärta lystes upp inifrån – precis som mareld – när brevet kom. Brevet som berättade att jag hade fått stipendium för mina fackböcker. Så lycklig!

Lunchen beställdes på restaurang Svea och dagen till ära beslutade jag mig för att fira med en pizza. Något som jag inte ätit på evigheter eftersom en sådan kostar mig mellan 19 och 54 points (och jag har endast 23 points per dag). Idag firade jag! Vi åkte hem till goda vänner, som också är i självvald karantän och njöt allt från fisk, pizza till jultallrikar.

På eftermiddagen när vi kom hem, letade vi upp försvunna tomtar i garaget. De var puts väck igår när jag pyntade. Men vi fann dem och genast infann julen sig – även hos oss. Sen blev det jobb. Jag fixade till ett kapitel till en av mina kunder (korrekturläsning och sättning). Därefter körde jag lite egen utbildning. Just nu, eftersom spansk-kursen är avslutad, ägnar jag tid åt både Joe Dispenzas onlinekurs och kursen i att skriva reseskildringar. Sen var jag matt. Egentligen skulle jag deltagit i en onlinekurs i Feldenkrais men hoppades innerligt att den blivit inspelad och att jag kan ta del av den i efterhand.

Fredagen den 18 december

Förmiddagen blev det – som vanligt – administration från klockan sju. Efter frukost och dusch, var det dags att börja slå in julklappar. De flesta var inköpta. Dock inte de som vi skulle ha på julafton till julklappsspelet, kom jag på, samt de som vi ska ha på nyår till det julspelet. Så det blev till att fixa åtta klappar till. Puh!

En av mina leverantörer, nämligen för 2C8-programmet som jag älskar att använda, skickade, som vanligt, ut en trevlig julkalender. Den här (som du ser en liten del av) har de byggt upp den med länkar till recept mm. Strålande!

Det betyder att när jag klickade på något, fick jag länkar till nätet eller till dokument med information. Exempelvis brukar vi – precis som på bilden – dricka glögg när jag slår in klapparna. Då finns det en länk till årets glögg. Här får du också ta del av den (om du klickar): Glögg

På lunchen tog jag en liten promenad, fixade med tvätt och löste korsord. Alla deltagare fick jul-mail av mig och jag ägnade många timmar åt att besvara frågor, skapa sammanställningar mm, under eftermiddagen. Sen skrev jag ett par scener i min spänningsroman. Dagen avslutades – före en god middag – med att jag fortsatte slå in julklappar och även målade klart en akrylmålning som jag skulle ge bort.

Lördagen den 19 december

Tidig revelj denna lördag. I blomsteraffären köpte jag julgrupp till svärmor samt växter till kyrkogården, på vilken jag även la grane. Lite fler julklappar inhandlades till julklappsspelen bland annat. Sen åkte jag till svärmor med julklappar. Den här bilden på en röd karibisk sjöstjärna får symbolisera både djuren i vår omkrets såväl som julens alla stjärnor. Väl hemma igen, skapade jag en fotobok på ca 50 sidor. En kommande present. Mer om den längre fram.

Söndagen den 20 december

På morgonen, som alltid, hanterade jag min mail och sociala medier. På förmiddagen fortsatte jag skapa fotoboken. Sen blev det en tur till mina föräldrar för att byta julklappar.

Måndagen den 21 december

En stökig dag. Började dagen som alltid, med administration, mail och sociala medier. Sedan brakade eländet loss. En släkting till mig ringde och berättade om sjukdom och elände i släkten. Längre fram under dagen ringde nästa person och berättade om en bekant som låg på sitt yttersta och kanske inte skulle klara julhelgen. De hade blivit inkallade till intensiven under natten. Och i kväll ringde en annan närstående och berättade att mitt barnbarn låg på akuten. Troligen en blindtarmsoperation.

På lunchen blev det kompletteringsinköp av mat. Sedan fortsatte jag med fotoboken som jag jobbat med under helgen och gjorde den klar. Den gick till tryckeriet för beställning under kvällen. Dagen avslutades med att jag skapade ett stort antal nya powerpoint-bilder för onlinekursen ”Skriva spänning”.

Tisdagen den 22 december

Detta foto från Graubünden i Schweiz får illustrera dagen. Jag har varit i Schweiz men aldrig här. Dagen började med att mitt lilla barnbarn Erik blev opererad. Inflammation i blindtarmen. Vår duktige lille femåring. Så tacksam för att allt gick bra. Förmiddagen ägnade jag åt administration. Dessutom rensade jag i både garderob och e-post. Jag bäddade om i sängarna och åkte iväg för att inhandla de sista julklapparna till julklappsspelet. Sen skrev jag lite i min roman, hanterade mer e-post och bloggar. Jobb långt ut på kvällen. Avslutade med att slå in alla julklapparna innan middagen som blev en improviserad historia med malet kött i muffinsformar.

Onsdagen den 23 december – dan före dan

Den här dagen får illustreras av en nationalpark i Chile. Jag har aldrig varit där och lär förmodligen inte heller komma dit. Men det ser ut som ”lugnet före stormen” och precis så känner jag mig inför dagen. Administration som vanligt. Sen blev det till att laga Janssons frestelse som är uppskattad hos släkten. Även i år blev den sagolik – om jag får säga det själv. 😉

Eftermiddagen ägnade jag åt att skriva några scener i Nils Kalv. Jag rusade iväg till min duktiga frisör för klippning. Fixade en fin julbukett att ha med mig på julafton mm. Dagen avslutades med mer administration.

Julafton 24 december

Sista dagen för alla julkalendrar. Administration och fakturor fick inleda dagen. Här jobbas det, trots jul. Lite skrivande i romanen hann jag också med. Sen började det lida mot jul och vi fick en fantastiskt fin julafton trots Covidan.

Juldagen 25 december

Började dagen med lite administration, så klart. Men detta är årets lataste dag för mig. Även i år var det så. Jag parkerade mig i soffan för att njuta av de första delarna i avsnitt 1 om Familjen Bridgerton. Har inte läst böckerna men älskar kostymfilmer.

Annandag jul 26 december

Ön Sumilon i Filippinerna får bli dagens bild. Annandag, till trots, kunde jag inte längre sitta still – så klart. Under förmiddagen tog jag tag i administrationen och räkningarna. Sedan började jag förbereda för veckans webinar i onlinekursen ”Skriva spänning”.

Efter lunch och lite korsord samt läsning, var det dags att skicka ut all e-post och information till mina deltagare i onlinekurserna för mellandagsveckan. Dagen avslutades med att jag redigerade och testade ett kapitel i kommande fackboken ”Bli en formel 1-förare i Excel”. Den ska iväg till förlaget för tryckning på det nya året.

Söndagen den 27 december

Administration på morgonen. Sen en lång härlig frukost. Därefter unnade jag mig att få njuta av ett antal delar i de onlinekurser som jag går, bland annat i både skrivandets och målandets konst. Stärkt av all ny kunskap, tog jag itu med mina kommande blogginlägg innan lunch. Sen höll jag helg – något som är ganska ovanligt för mig. Flera avsnitt ur serien Familjen Bridgerton (som jag kommer att recensera längre fram) blev nöjet för dagen.

Vid pennan

Monica