Filmtips

Veckans filmtips – The Founder

Veckans filmtips – The Founder

The Founder är ett biografiskt drama från 2016, skriven av Robert Siegel. Michael Keaton har huvudrollen – och det är en, tycker jag, fruktansvärd roll. Han spelar den utomordentligt.

Keaton gestaltar affärsmannen Ray Kroc, som skapade ett samarbetsavtal, innehållande  global franchising, för McDonalds år 1954. Kroc byggde upp kedjan över hela världen.

Här kan du se trailern:

Kroc, född 1902 i Illinois, tillbringade mesta tiden av livet i Oak Park. En entreprenör OCH lögnare (enligt filmen). Sant är att han redan under första världskriget, ljög om sin ålder och blev ambulansförare vid 15 år. Under den stora depressionen arbetade han som säljare för diverse produkter och spelade också piano i ett band.

I samband med att han sålde multi-mixer för milkshake, kom han i kontakt med bröderna Richard och Maurice McDonald i San Bernardino. 1955 öppnade Kroc sin första McDonalds-restaurang i Illinois. Det är också så filmen inleds. Kroc har stor support av sin fru, Ethel, och de borde egentligen ha kunnat leva ett gott liv tillsammans. Men Kroc är entreprenör ut i fingerspetsarna och kan inte få nog av inkomster.

Filmen visar tydligt hur bröderna hade glömt att säkra varumärket och vad som hände med det.

Det är verkligen ingen tilltalande person som Keaton spelar i filmen. Men filmen är värd att titta på och underhållande på sitt sätt.

Jag rekommenderar dig verkligen att se den.

Vid pennan

Monica