Effektivitet, Må bra, Skriva, Utveckling

Skapa projektplan för ditt skrivande, fira och lär dig hur hjärnan fungerar

Skapa projektplan för ditt skrivande, fira och lär dig hur hjärnan fungerar

Skapa projektplan

Är du bra på att skapa planer? Det är viktigt när du vill uppnå resultat. Så om du INTE har en projektplan för ditt skrivande, tycker jag att du omgående ska skapa en sådan. Här ser du början av min projektplan för senaste spänningsromanen.

Fira delmål

Hur gör du för att fira dina delmål?

Hjärnan vill ha belöning. Det är därför du har ett belöningscenter i den. Här får du lite tips om hur din hjärna fungerar. Så innan du fortsätter ditt skrivande, planera in belöningar till dig så snart du uppnått delmålen.

 

Hjärnan

Pannloben

Kontrollerar dina känslor. I pannloben finns centra som reagerar på synen och doften (t ex av mat). Den ger kroppen order om när du ska äta.

Hur kan du utnyttja den kunskapen?

Jo genom att gestalta med syn och doft i din text. Då får du läsaren till att uppleva känslor för detta.

Det mesolimbiska dopaminsystemet

Hjärnans ”belöningssystem” drivs i stor utsträckning av dopamin, som produceras när du gör något skönt som ger lust till mer. Dopamin är ditt välbefinnandeämne. Detta är speciellt aktivt hos missbrukare.

Och vissa sjukdomar, som exempelvis Parkinson, påverkar hjärnan så att patienterna inte får tillräckligt med dopamin, vilket visar sig genom att de blir stela. Du behöver således dopaminet även för att röra dig.

Accumbenskärnan

Hjärnans njutningscenter i vilket största delen dopamin frigörs. Detta ger dig lust att äta. Och efter matstunden skapas ett välbefinnande.

***

Om du utnyttjar tanken bakom ovanstående fakta, kan du faktiskt skapa välbefinnande hos dina läsare genom att delge dem måltider.

Hypothalamus

Kontrollerar aptiten och balanserar din hunger såväl som energiförbrukning.

Amygdala

”Mandelkärnan” kallad, innehåller ett slags minne för händelser och trauman och slår larm om det är för stor skillnad mellan energiintag och behov.

***

Så tillåt dig att använda denna kunskap när du skriver. 

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)