Filmtips

Mysteriet vid Djatlovpasset

Mysteriet vid Djatlovpasset

Fotografiet lånat från Wikipedia. Taget när räddningsteamet kom till platsen.

Olyckan vid Djatlovpasset resulterade i att nio skidåkare dog under oklara omständigheter i norra Uralbergen. Det har varit många spekulationer kring orsaken.

Olyckan skedde natten den 2 februari 1959 på den östra delen av berget Cholat. Bergspasset där olyckan skedde har namngetts Djatlovpasset efter gruppens ledare Igor Djatlov.

I en utredning ledd av åklagarmyndigheten i Sverdlovsk fastslogs att orsaken var en lavin, som innebar att gruppen flytt från tältet för att söka skydd. I mörker, med dålig sikt och sträng kyla hittade de sedan inte tillbaka till lägret. Samtliga alternativa förklaringar avfärdades.

Tidigare hade man trots ett flertal utredningar inte lyckats fastställa varför de nio skidåkarna övergav lägret mitt i natten och frös ihjäl. Inte heller hade man lyckats utreda hur de avlidnas märkliga skador har uppkommit.

En mycket intressant dokumentär av Melker Becker. Jag tittade på den i förra veckan och rekommenderar verkligen den för dig som gillar historiska upplevelser.

1959 hittas nio döda kroppar i Djatlovpasset i Sibirien. Ingen vet vad som har hänt.

En svensk arkeolog tror sig ha lösningen på gåtan. Kan svaret hänga ihop med en liknande katastrof som skedde i den svenska fjällvärlden 1978?

Vad orsakade egentligen Djatlovexpeditionens undergång?

Filmen tar ca 1 timme. Här har du en länk till den.

Mysteriet vid Djatlovpasset

Monica