Så skriver du en novell
Så skriver du en novell
Normalt om lördagarna brukar jag ha ett filmtips. Men så blir det inte idag.
Nej, idag vill jag tipsa om hur du skriver en novell. Framförallt eftersom jag själv – just nu – är helt fokuserad på detta.
Författare som Ernest Hemingway, Leo Tolstoy, Mark Twain och Stephen King lärde sig hantverket att skriva noveller innan de publicerade sina första romaner. Mitt tips till dig är därför att träna ditt skrivande genom att skriva en novell.
Själv har jag skrivit massor med noveller. Ofta och mycket. De senaste novellerna har publicerats antingen i antologier eller som ljudböcker på Time to tell.
Hur ska du skriva en novell?
I min onlinekurs ”Börja skriva framgångsRIKT” har jag med övningar för novellskrivande. Här bjuder jag på några tips.
Är det annorlunda att skriva en novell jämfört med en roman?
Den frågan får jag ofta. Det finns lika många typer av noveller som det finns genre för romaner. Därför är frågan svår att svara på rakt av.
Jag citerar Stephen King som har sagt:
”Om du inte har tid att läsa, har du inte tid att skriva.”
Börja med att läsa antologier
Mitt första tips till dig är att du ska LÄSA noveller för att kunna skriva dem. Studera gärna några utvalda noveller noga, innan du börjar skriva. Exempelvis kan du läsa de underbara novellerna i antologin ”Lyckliga tider”, som jag varit redaktör för. Jag har även själv med en novell i den. Den innehåller 26 ljuvliga noveller om lycka, skrivna av 20 författare. Antologin startade som en tävling där alla fick komma in med bidrag. En jury valde ut dessa 26 noveller och resultatet blev, som du kan se (om du läser boken) alldeles utsökt.
Vill du köpa boken med rabatt, kontakta mig. Du får givetvis rabatt.
Gör en logglinje innan du börjar skriva
Ett trick för att skapa bättre manus är att skapa en logglinje. Det innebär att du sammanfattar essensen av din novell i en enda kort mening.
I min fackbok ”Börja skriva framgångsRIKT” som bygger på kursen med samma namn och utkommer inom kort, har jag förklarat logglinje så här.
Logglinjen för första Harry Potter-boken är så här:
”En besvärlig föräldralös pojke med magiska krafter måste besegra den ondaste av alla trollkarlar som vill förgöra Harry Potter.”
Min logglinje för novellen i ”Lyckliga tider” är följande:
”Själsfränderna Eva och Elisabeth träffas och minnet av vännen Lennart och hans begravning sköljer över dem.”
En logglinje skapar du genom att namnge din karaktär (Eva och Elisabeth) åtföljt av en händelse (träffas) och av en konflikt (minnet sköljer över dem).
Genom att skriva en logglinje, blir du klar över vad din novell ska handla om.
Exempelvis skriver jag – just nu – en deckar-ljudnovell. Logglinjen för den är följande:
”Ingrid dödas i en bilolycka när hon valt att ställa upp som vittne i en maffia-affär.”
Skriv novellen
Börja med det allra värsta som kan hända. Skriv 50% längre än vad du har tänkt att novellen ska bli. Varför? Jo, du behöver skala bort när du redigerar.
Ett tips när du skriver är att skapa en mall för noveller. Sedan kan du hämta in den mallen, gång på gång. Lägg in formatmallar i den – om du använder Word.
Skriv om och redigera
Arbetet är inte att skriva utan att skriva om och att redigera. När jag skriver romaner, kan jag skriva all text på ungefär EN månad. Sedan får romanen vila minst ETT år. Därefter börjar jag redigera. Ofta tar redigeringsarbetet ETT år. Med andra ord, skrivandet är den lilla delen. Redigeringen är den omfattande.
Behöver du redigeringshjälp, rekommenderar jag min bok ”Redigera framgångsRIKT” som du kan beställa direkt av mig och få rabatt på. Den kostar för 64 häftade sidor som fungerar som en checklista samt tillgång till mallar som du hämtar hem från nätet, 69 kronor + frakt. Men du får den för 100 kr inkl porto i Sverige.
Vill du läsa mer om boken, klicka här: Länk till boken Redigera framgångsRIKT
Läs novellen högt när du redigerar
Innan du skickar in novellen till någon tidning eller förlag (eller kanske en tävling), läs den högt. Skriver du i Word, kan du använda högläsningsfinessen. Kör stavnings- och grammatikkontroll. Gör avstavningar och se till att den är satt på ett tydligt sätt. Min rekommendation är att du använder teckensnitt med fötter i minst 12 punkters storlek för brödtexten och ett rakt snitt i minst 18 punkter för rubriken.
Följ instruktionerna och stort lycka till!
Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)