Skip to content
Okategoriserade

Nanowrimo – för nya skrivprojekt

Nanowrimo – för nya skrivprojekt

Vad är då Nanowrimo?

Förkortningen står för National Novel Writing Month och är egentligen avsedd för november månad. Men sedan något år tillbaka har de även en Camp i juli. Då brukar jag redigera. I november brukar jag skriva råmanus. Från och med i år, har de även en Camp nu i juli. Men jag hinner dessvärre inte själv vara med. Annars är det ett ypperligt tillfälle att skriva klart eller redigera.

Klicka här så kan du läsa mer – Nanowrimo

Du kan registrera dig gratis och sedan lägga upp ett projekt. Själv har jag varit medlem sedan 2016 då jag första gången la upp ett skrivprojekt där. Du måste skriva minst 50.000 ord OM du vill bli certifierad. Men det är helt upp till dig. Det är bra att vara med även om du inte hinner skriva så många ord.

Nanowrimo (National Novel Writing Month) är således 30 dagar i november. Det startade 1999.

NaNoWriMo är en ideell organisation som stöder konsten att skriva och utbildning kring detta. Men det är också ett socialt nätverk för författare på samma sätt som LinkedIn är för jobbproffs. Det är berömt. Det är en startinkubator för romaner. Det är ett lärarverktyg, det är en läroplan och dess program pågår året runt.

Med hjälp av Nanowrimo kan du skriva råmanus till din roman. Det transformerar kraften av kreativitet. Nanowrimo har en struktur i vilken du lägger upp din text. Det hjälper dig hitta din skrivarröst, nå dina skrivarmål.

För mig har Nanowrimo varit värdefullt. Jag har fått stöd och hjälp genom att kunna räkna ord och verkligen fokusera på mitt skrivande under åren. Det finns svenska grupper som stöttar, slutna Facebook-grupper där du kan delta och en massa människor som hjälper till att sporra dig.

Här ser du några av mina projekt under åren.

I november 2016 skrev jag råmanuset till romanen Förlöst. 2017 skrev jag råmanuset till Elvira som nu slutredigeras. Elvira har varit hos lektör och ska ut till testläsare efter första revideringsrundan.

2018 skrev jag råmanus till Mardrömmen och Mr P. Den romanen ska få ligga till sig några år innan jag påbörjar redigering.

I juli i 2019 gjorde jag slutredigeringen och djupanalysen av romanen Porten till friheten som då hade redigerats ca 15 gånger. Den lanserades under fjolåret.

2019 skrev jag råmanus till Mamma låt mig leva och 2020 skrev jag råmanus till romanen Slag och skam.

Det har med andra ord blivit många roman-manus som nu ska släppas på marknaden efter redigeringar.

Vid pennan

Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *