Okategoriserade

Att få hopp …

Att få hopp …

Ibland drar jag kort ur mina mycket speciella kortlekar, ibland får jag kort från andra som pysslar med samma sak. Idag fick jag stort hopp. Detta kort kom och budskap kom till mig. Tack @Annette Wickander för budskapet!

Skapa hopp

”Du behöver inte vara ensam i den här situationen. Tillbringa tid ihop med nära och kära. Sök dig till likasinnade via grupper och organisationer och du kommer bli emottagen med öppna armar. Se det positiva i varje utmaning. Förlåt dig själv och andra och släpp taget om det förflutna.”

Hur ofta behöver vi inte hopp? Känner du också så ibland?

Jag har arbetat med mänsklig utveckling i trettio (30) år och får ofta höra om andras rädslor, problem etc. Alla mina klienter – under åren – har bekräftat att de (likväl som många andra) behöver hopp.

Intressant är också att vi alla i grunden är olika. En del kan bära på stora problem som andra tycker är bagateller medan en del har enorma utmaningar på axlarna men rycker enbart på dem. Likväl är problemen allvarliga för båda kategorierna. Troligtvis beror det på en unik gen som vissa har. En gen som gör att en del är pessimister. Enligt senaste forskningen, har jag fått lära mig, är det så.

Tillåt positiva tankar – stäng resterande

En annan klok man – @Dennis Westerberg – som jag träffat både live och digitalt några gånger och där vi vid ett tillfälle bytte böcker med varandra, har nyligen skrivit följande i ett blogginlägg:

”Det går inte att duscha sig torr eller tänka sig klok.”

Vilka oerhört kloka ord. Så är det. Ändå gräver en del ner sig i eländet. Ältar samma problem om och om igen i stället för att välja framtidens väg. Dennis har skrivit boken ”Bara en tanke” i vilken han även säger att ”Nästa tanke kan vara just den som gör dig sagolikt lycklig.”

Men för att skapa sagolika tankar krävs att du lägger problemen bakom dig. Våga tänka positivt framåt!

Koherens

Samma sak har jag fått lära via Joe Dispenzas utomordentliga onlinekurser. I senaste avsnittet i den kurs jag går för Joe, talar han bland annat om vikten av att leva i ett tillstånd av koherens. Hjärnan är ett fantastiskt verktyg men som alla duktiga professionella yrkesmän behöver du lära dig styra hjärnan. När du tänker negativa tankar skapar du inkoherens vilket syns på en scanning. Det är stresshormonerna som går igång och gör oss smalspåriga, säger Joe. Om du jämför nedanstående bilder ser du skillnaden. I den vänstra bilden skapar stressen inkoherens och i den högra bilden har du koherens.

Det värsta är att du faktiskt, enligt Joe, får en personlighetsstörning i samband med inkoherens (av stress). Vi skapar den genom andras felaktiga uppmaningar, exempelvis:

― Akta så du inte faller!

― Snubbla inte!

― Tappa inte koppen …

Själv kommer jag på mig att ibland ropa detta åt barnbarnen. Så tokigt. Hjärnan går igång på min uppmaning och jag orsakar stress i min omgivning.

Fundera! Du kanske gör samma sak, både med omgivningen och dig själv.

Skapa din framtid

Tillåt dig tänka positivt med koherens och skapa din framtid. Själv har jag nyligen tränat mig i tanken. Hur vill jag att min omgivning ska se ut när jag blir äldre? Detta kan vara en skrämmande tanke för många. För visst finns rädslan bakom tanken. Vi kan välja att grotta ner oss i elände och oro, eller kan vi bestämma oss för att styra allt som vi faktiskt kan, eller hur?

Jag insåg att jag måste sälja mitt älskade hus. Då får jag flytta till något positivt – inte flytta från det, tänkte jag. Sedan började jag fundera över hur jag ville bo, vilka positiva saker jag ville uppleva. Och för några veckor sedan la jag handpenning på mitt nya boende som förhoppningsvis realiseras om två år. Spaden har ännu inte gått i jorden. Men nu har jag något att se fram emot.

Så, precis så, skapar du koherens och positiva tankar.

Neuroplasticitet

Att påverka hjärnans förmåga att förändras utifrån vad du gör, lär dig och upplever, kallas neuroplasticitet.

Du kan träna dig själv med detta genom följande:

 1. Vilka återkommande handlingar ägnar du din vardag åt? Rutiner?
  1. Leder de dig till dina mål och önskade resultat?
 2. Vilka nya rutiner kan du skapa för att nå ännu längre?
 3. Skriv upp ALLT du VILL göra i din kalender. Då har du större säkerhet för att du kommer att lyckas.
  1. När du ser dem i kalendern, påminner du dig själv om dem = bättre garanti för framgång
 4. Reflektera en gång per vecka över vad som händer.
  1. Justera dina rutiner vid behov.
  2. Eliminera sådant som inte är bra för dig.

Träna dig i nya rutiner VARJE dag. Det ger resultat.

Lycka till med dina framtidsplaner!

Monica