Okategoriserade

Tips för att bli rik

Tips för att bli rik

Du måste skapa en budget och följa upp den (bokslut) för att veta VAR du lägger dina pengar.

Gör du detta tydligt, får du en bild över dina intäkter och utgifter. På så sätt kan du också enkelt dra ner dina kostnader och välja vad du vill lägga dina pengar på.

Ett viktigt begrepp för att bli rik är att alltid avsätta 10% av intäkten till sparandet. Om du sedan investerar detta klokt, kan du får pengar över.

Så en ’fattig’ person med liten inkomst, kan således spara 10% likväl som en ’rik’ person.

I min ungdom hade jag 600 kronor i månadslön. Jag satte av 60 kronor av dem för sparandet varje månad. På sikt blev det pengar som vi kunde använda för att unna oss något specifikt. I början var det kanske bara en Kvällsposten vi hade råd med, men senare växte det lilla kapitalet och vi kunde åka på semester etc. 60 kronor i månaden på ett år är inte mycket pengar. Det blir 720 kronor. Givetvis kan vi inte få mycket för dem. Men betänk att det lilla sparandet – trots allt – innebar att jag på ett år hade sparat mer än en månadslön. Hänger du med?

Har du 10.000 kronor i månaden och sparar 1.000 kronor, har du 12.000 kronor på ett år. Det kan räcka till en enklare semester bland annat.

Börja därför med att skapa en budget. Jag har gjort min i Excel och länkar in vissa siffror för att därigenom få en tydlig bild.

Börja med intäkterna. Du kan bygga upp den här kalkylen:

OBS! att det är viktigt att allt kommer med. Jag brukar därför notera vad jag får i retur vid pant eller om jag får rabatt (kanske 5%) av ICA vid veckoinköpen. DET är också intäkter.

Gör sedan en kalkyl över dina utgifter. Den skulle kunna se ut så här, exempelvis:

Slutligen gör du – om du har Excel eller något liknande program – en kalkyl för att väva samman alla slutsummor. Den kan se ut så här:

Det är denna som blir din måltavla. Genom att länka in summorna från utgifts- och intäktskalkylen här, får du direkt en uppfattning om hur din verklighet ser ut.

Genom att spara 10% kan du sedan fundera över om du vill satsa i aktier eller andra värdepapper eller långsiktigt sparande som gör att du får intäkter genom räntor och avkastningar.

Vill du lära dig mer? Då rekommenderar jag onlinekursen i Excel. Här kan du läsa mer om den:

Kursen i Excel

Lycka till!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)