Filmtips

Filmen Blue Jasmin

Filmen Blue Jasmin

Blue Jasmine är en dramafilm från 2013 med manus och regi av Woody Allen. 2014 – på Oscarsgalan – vann Cate Blanchett för Bästa kvinnliga huvudroll, Woody Allen nominerades för Bästa originalmanus och Sally Hawkins nominerades för Bästa kvinnliga biroll.

Filmens innehåll

Jasmine Francis (Cate Blanchett) är en bortskämd överklasshustru som får veta att hennes make (Alex Baldwin) är en ekonomisk brottsling av stora mått. Hon flyttar från hemmet i New York till sin syster (Sally Hawkins) i San Francisco och försöker skapa ett nytt liv. Börjar som receptionist hos en tandläkare men avskyr jobbet och säger snart upp sig.

****

Den här filmen är inte rolig. En tragedi. I mina ögon en ”skitfilm”. Men så har jag aldrig varit förtjust i Woody Allens filmer. Han försöker i den här skapa något typ Ingmar Bergmanskt men utan Bergmans djup.

Skådespelarna, framförallt Cate Blanchett och Sally Hawkins, är utomordentliga i rollerna. Huvudrollsinnehavaren är en tragisk kvinna som dricker för mycket och har uttalade psykiska problem. Hon, Jasmine, som bytt ut sitt mer traditionella namn, Jeanette, lever ett annorlunda liv än vad systern gör som sliter för varje peng och är ihop med ’vanliga’ killar.

Här kan du se trailern från filmen:

Gillar du Woody Allens filmer, ska du absolut se denna. Själv tycker jag den var patetisk.

Monica