Okategoriserade

Veckans effektivitetstips för dig som skriver – att lyckas som debutant

Veckans effektivitetstips för dig som skriver – att lyckas som debutant

Jag har skrivit fackböcker sedan 80-talet. 67 stycken har det blivit under åren. 2013 började jag skriva noveller och kom med i mina första antologier. Det har blivit många under åren. Här kan du se några av dem, bortsett från de allra senaste. Dessutom finns det några som kommit i e-böcker och de har jag inte bild på.

Här är antologierna:

 • Kvinnan och Eken (2013) – den första
 • Jul igen 2016
 • Sjön (2017)
 • Dolt under ytan (2018)
 • Mer än bara ord (2018)
 • Koka poesi (barnbok där en av mina dikter finns med – 2018)
 • Över mållinjen (2018)
 • Lyckliga tider (som jag själv gav ut som redaktör 2019)
 • Tabu (2019)
 • Jul igen 2020
 • Sommarmystik (2020)

Här kan du se flertalet av dem på Adlibris hemsida: https://www.adlibris.com/se/sok?q=Monica+Ivesk%c3%b6ld&pn=2&ps=12

Du kan även läsa om mina böcker på min sida:

https://www.monicaiveskold.se/bocker-allmant/

Jag har även skrivit två barnböcker varav den ena är publicerad, och debuterade med min första roman 2020 – Porten till friheten. Den kan du läsa mer om här: https://www.bokus.com/bok/9789189261129/porten-till-friheten/. Den finns även som ljud- och e-bok. Roman nummer 2 – Elvira – är på väg ut.

Vad ska du som debutant tänka på?

Det är framförallt de tre T:na som gäller, dvs

 1. Tur
 2. Timing
 3. Talang

Men för att ge ut böcker krävs kunskap. Att lära hantverket tar tid. Jag har själv gått ett hundratal kurser sedan 2013. Numera har jag många online-skrivarkurser som framförallt Medborgarskolan säljer.

Det är viktigt att skriva när du skriver och redigera när du redigerar. Blanda inte dessa båda. Innan du börjar redigera, som jag tycker är det stora jobbet, bör ditt manus ligga till sig. Det ska lagras som ett gott vin eller en god ost, gärna under ett helt år. Författaren Sven Delblanc säger att det ska ”ligga i kylskåp några veckor”. Stephen King brukar säga ”6 veckor”.

Viktigt är också att låta testläsare gå igenom ditt manus och därefter lektör samt slutligen redaktör. Ställ dem gärna frågan: ”På vilken sida börjar du gäspa?”

Ett tips för dig som skriver är att dela dina texter dels i Wattpad, dels på Beta reader. Du behöver skapa ett gratis konto för att nyttja dem.

Här är länkarna till dem:

https://www.wattpad.com

https://app.betareader.io

Lycka till med ditt skrivande och publicerande!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)