Effektivitet, Kommunicera, Må bra

Du måste ”död-städa” digitalt

Du måste ”död-städa” digitalt

Har du koll på läget? Vad händer med dina sociala medier om du eller någon nära anhörig dör?

Du måste skapa ett digitalt testamente. Det är oerhört viktigt.

Själv har jag flera gånger råkat ut för att få ett meddelande om att en person har avlidit efter att jag gratulerat denne på Facebook. Obehagligt och ofta lite chockerande. Och jag gratulerar ALLTID alla mina vänner, varje dag.

Många finns på flera sociala medier. Själv använder jag Facebook, Instagram, Youtube, Google, Pinterest m fl medier.

Vad menas då med digitalt testamente?

Det innebär att du måste skapa en förteckning över alla medier som du medverkar i. Skriv en lista och spara den på något säkert ställe. Själv har jag en lista på åtta liggande A4-sidor med samtliga lösenord etc. Den har jag placerat i bankfacket. Men du kan också ha listan i ett kassaskåp.

Tänk på att det handlar inte OM du dör utan NÄR.

Vissa bankkonton, matkort, bensinkort och liknande avslutas automatiskt när du går bort, men så är det inte med sociala medier. I vissa fall kan du i förväg ställa in vad som ska hända med kontot när du dör. Checka gärna detta!

Att skriva testamente är också viktigt. Endast 21% skriver testamente. Själv ska jag gå in och skapa ett nytt digitalt testamente där jag även berättar vad jag vill ska hända vid min bortgång.

Gör så här

  1. Gör en förteckning över vilka media-konton du har.
  2. Ta reda på vad som gäller för varje konto, vad kan du göra i förväg och behövs fler instruktioner?
  3. Om du kan lägga upp instruktioner i förväg – gör det!
  4. Om det inte går, gör en egen förteckning till dina anhöriga.
  5. Skriv alltid testamente, inte bara det som handlar om det digitala.

Lycka till!

Monica Ivesköld