Skip to content
Onlinekurser, Skriva, Utveckling

Inspirationskursen denna månad med temat Intriger och konflikter

Inspirationskursen denna månad med temat Intriger och konflikter

Som du säkert har noterat har jag en ny inspirationskurs varje månad. Alla med eget tema. Denna månad (november) är temat Intriger. Det är viktigt att ha en kraftfull huvudintrig, vilket jag noterade när jag läste kärleksnovellerna som jag utlyst som en tävling under sommaren. Då konstaterade jag att många skickade in noveller utan någon intrig, överhuvudtaget. Det blir ingen story utan intriger, så de flesta föll platt som höstlöven till marken. Men betydligt tråkigare än ett löv, tyvärr.

I oktober hade jag temat Karaktärens utvecklingskurva.

Alla karaktärer i en berättelse MÅSTE utvecklas, både genom den yttre och den inre resan. Detta fick deltagarna massor med tips och övningar på. Och många deltagare utvecklas också – inte bara deras karaktärer.

Jag ställde följande avslutande fråga till deltagarna:

Hur tycker du att det har gått med din karaktärs utveckling den här månaden? Har hen utvecklats genom både inre och yttre resa? Blev det tydligare hur du kan påverka detta och därmed också lyfta dramatiken i din story?

Svaren lät inte vänta på sig. Här kan du läsa några av dessa:

 • Jag skrev kortare scener denna omgång. Det känns som karaktären blev starkare och tydligare.
 • Övergick till tredje person efter kanske uppgift 8 och kunde producera mer levande text
 • Väldigt utvecklande och insiktsfullt överlag denna månad. Det inre “livet” hos ens karaktär ger verkligen liv åt berättelsen och tyngd i texten. Väldigt lärorikt ⚘
 • Jag fått en tydligare bild om vad hela storyn skall handla om
 • Responsen i gruppen har gett mig mod att våga
 • Det här är en underbar kurs som jag bara suger åt mig information och tips från. TACK!

Exempel på utveckling

Du kan utveckla dina karaktärer baserat på några av följande exempel:

 1. Från tönt eller nörd till hjälte
 2. Från omedveten till medveten
 3. Från rädd till modig / osäker till trygg – vilket sker med min huvudkaraktär i romanen ’Porten till friheten’
 4. Från plikttrogen till rebell
 5. Från stressad till harmonisk
 6. Från sjuk till frisk (vilket också sker i parallellstoryn i ’Porten till friheten’
 7. Från lögnare till sanningssägare
 8. Från ensamvarg till social person
 9. Från klen till muskulös

Något som jag gärna också trycker på till mina deltagare är att våga överdriva. Läsarna behöver starka känslor (vilket var temat i inspirationskursen i augusti).

Jag önskar dig lycka till och vill du vara med nästa månad så är temat då DIALOG. Givetvis kan du även köpa inspirationskursen i efterhand. Hör av dig om du är sugen på detta.

Lycka till med skrivandet!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *