Okategoriserade

Jag är Gud av Main Karim – recension

Jag är Gud av Main Karim – recension

Format: Inbunden

Antal sidor: 330

Utgivningsdatum: 2022-03-08

Förlag: Bazar Förlag

ISBN 9789180062428

Recensionsex: Nej, men en vinst.

 

 

Tusen tack Malin!

Typ av bok: Humoristisk roman

Här kan du läsa inledningen:

”Runt omkring mig satt min familj och åt middagen som jag nästan hade lagat åt dem. De 2,4 barnen och den perfekta maken. I det perfekta hemmet, runt det dyra köksbordet Och där satt jag, i den perfekta outfiten och tänkte perfekta tankar.
― Hallå?!
Min dotter Felicia viftade med händerna framför mitt ansikte.
― Kan du skicka potatisen?
Jag tittade från den ena skålen till den andra, men kunde inte avgöra vilken av dem som innehöll potatis.
― Men åh, den står ju rakt framför dig!
Felicia sträckte sig över bordet och drog demonstrativt åt sig skålen. Jag tittade förvånat på det hon började sleva upp, men hur potatis såg ut kunde jag för mitt liv inte komma ihåg.”

VILKEN är själva handlingen: En roman med mycket humor kring hur det är revoltera.

Intrigerna: Dramatiska och humoristiska.

Miljöbeskrivningarna: Okey.

Dialogerna: Dialogerna driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

Jag är Gud är en vass och humoristisk roman om en kvinna som gör upp med sitt förljugna liv och beger sig ut på ett sekulärt korståg genom Stockholm.

46-åriga Hermine har fått nog. Hennes perfekta tillvaro med man, två barn, trendigt jobb, stilren garderob och ett vackert hem står henne upp i halsen. Hon är trött på att hela tiden förminska sig själv och anpassa sig efter andras behov.

Hon bestämmer sig för att revoltera och lägga grunden för en ny ordning. Inom loppet av en vecka ska hon begå alla de sju dödssynderna utan en tanke på konsekvenserna, och när hon har strukit den sista från listan ska allt bli annorlunda.

Med svart humor, knivskarpa formuleringar och en ursinnig berättarglädje skildrar Malin Karim en oförglömlig frigörelseresa.”

Mest positivt

Skratten och att romanen är välskriven.

Minst positivt

Författaren tappar mig lite mot slutet. Det blir aningen överdrivet när huvudkaraktären – Hermine – går vidare bland de sju dödssynderna.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Jag ville göra allt som var förbjudet. Sådant som folk tänkte men aldrig gjorde. Fälla den gamla mannen på bussen, smälla till den odrägliga ungen på lekplatsen, ta en motorsåg och såga ner körsbärsträden i Kungsträdgården för att, kom våren, slippa se en enda Instagrambild till på den blommande skiten. Åka på charter och sätta mig naken mitt i buffén, skrika högt på den långsamma killen å paketutlämningsstället, vägra låta ett kissnödigt barn gå före i kön till en offentlig toa, slå sönder backspeglarna på bilen som manspreadade över två parkeringsrutor, med våld tvångsmata gubben som pratar för högt i mobilen med hans egen telefon och fisa i hissen för att sedan låta dörren gå igen om stanken, så att den sura tanken på våning två tvingades gå in i mina icke-inställsamma gaser.”

Sidan 200

”― Men sluta nu då, fortsatte Fredrik.
Han lät mindre arg och mer vädjande. Makten jag nu hade över honom var berusande. Kittlande. Nästan bättre än sex.
― Du kommer väl inte att berätta det här för någon? Lova? Det blir väl inte konstigt när vi ses på jobbet igen?
Jag ville tala om för honom att vi aldrig skulle ses på jobbet igen. Han kunde gott få våndas. Han som hade sett till att alla hans anställda led av svår ångest över att sälja sin själ och sätta dåliga rubriker och skapa andefattigt innehåll, bara för att öka hans och ledningens ekonomiska vinning.”

Summering

En rolig och annorlunda roman. Den gav mig ett par gapskratt – tack för det! Roande bok. Rekommenderas!

Jag ger den 4 av 5 pennor, framför allt baserat på skratten, humorn, uniciteten och välskrivningen.

Vid pennan

Monica