Dina tio viktiga måsten för SEO om du har småföretag
SEO står för Sökmotoroptimering. Det handlar om att få en webbsida att synas högre upp när någon söker på Google.
Tänk dig att du har en leksaksaffär, men den ligger längst bort på en lång gata. Om du vill att fler barn ska hitta din affär, kan du sätta upp färgglada skyltar, lägga ut ballonger och se till att den ser spännande ut.
SEO gör ungefär samma sak – fast på internet! Det hjälper en webbsida att bli lättare att hitta och mer intressant för Google, så att fler personer ser den först när de söker efter något. 🚀
SEO utvecklas ständigt och det är vanligt att småföretag befinner sig i olika stadier av implementering.
Fokusera på grundläggande SEO-principer så att du alltid kan anpassa dig till Googles intressen och överleva alla algoritmuppdateringar.
Hur sökmotorer hittar och hämtar innehåll
Innan du kan få framgångsrika SEO-resultat måste du först förstå spelarna på planen såväl som deras primära funktioner.
Börja med den position du är mest bekant med. Kanske vill du hitta ett köttfärsrecept på internet.
Du öppnar Google (sökmotor) och skriver in ”köttfärsrecept”.
Sökmotorn tar emot frasen och returnerar inom några millisekunder flera sidor med resultet. Bakom kulisserna har dessa resultat noggrant lästs av motorns datorprogram (kallas en bot, sökrobot eller spindel). Sökrobotens jobb är att systematiskt bläddra i allt innehåll på webben och arkivera det (indexera det) i en databas. Eftersom innehållet är så exakt organiserat, levereras dina receptresultat till dig nästan omedelbart. Med hjälp av en algoritm rangordnas innehållet efter en rad olika faktorer som indikerar både kvalitet och relevans. Resultatet visas sedan i webbläsarfönstret.
Här är några användbara knep.
1 – Teknisk SEO och att välja rätt publiceringsplattform
Snarare än att anpassa sina webbplatser och målsidor från grunden, tenderar småföretagare att förlita sig på vad-du-ser-är-vad-du-får (WYSIWYG-verktyg) som gör webbpublicering möjlig. Så hur väljer du rätt plattform för dig? Och vilka SEO-funktioner ska du leta efter för att se till att ditt innehåll förblir konkurrenskraftigt?
2 – Genomför kundcentrerad sökordsundersökning
Detta kräver att du (nästan) helt tänker om hur du närmar dig sökordsforskning och det kräver att du går en mil i dina kunders skor innan du sätter dig ner för att göra sökordsforskning. Ditt mål är att ta del av dina potentiella kunders psyke: upptäck frågorna de ställer, lär dig språket de använder och använd den informationen för att vägleda vilket innehåll du skapar. Hur beskriver de sina problem? Vilka ord använder de för att hitta eller rekommendera dina tjänster? Skiljer detta sig från de budskap du sänder ut i världen?
3 – Mappa dina sökord till innehåll
Nu när du vet vad som gör ett bra sökord (som passar dina kunder och företag, hög sökvolym, låg konkurrens), är det dags att koppla varje sökord till innehåll som du publicerar. Oavsett om det är en sida på din webbplats eller en bloggartikel, bör varje sida ha ett unikt fokussökord.
För att komma igång rekommenderar jag:
- Prioritera din sökordslista för det sökord som är mest relevant för ditt företag
- Gör en lista över alla ”måste-ha-sidor” på din webbplats och tilldela var och en ett sökord
- För de återstående prioriterade sökorden, tilldela varje en bloggartikel ett beräknat publiceringsdatum
(Själv skriver jag och schemalägger bloggar för flera månader framåt varje vecka.)
4 – Använd rätt rubrik- och titeltaggar i ditt innehåll
Genom att inkludera ditt primära sökord samt synonymer ger du bättre signaler till sökmotorer om att ditt innehåll är relevant och omfattande.
5 – Gör dina metabeskrivningar megaklickbara
Vad är en metabeskrivning?
Det är en HTML-tagg som innehåller ett kort textutdrag som sammanfattar innehållet på en sida. Denna korta beskrivning – som liknar en kort sammanfattning – visas vanligtvis bredvid en länk på en sökmotors resultatsida. Det primära syftet? Att få folk att klicka på din länk istället för på något annat på sidan.
6 – Optimera dina bilder
Skriftligt textinnehåll är inte det enda som behöver optimeras för sökmotorer, bilderna du placerar på dina sidor och bloggartiklar behöver också särskild uppmärksamhet.
I likhet med en sidas metabeskrivning innehåller dina bildfiler vissa HTML-taggar och attribut som hjälper sökmotorer att indexera dem i databaser.
Varje bild bör ha följande:
- Titeltaggar
- Alt text (alternativ text)
7 – Utför regelbundna analyser av innehållsgap för att förbli konkurrenskraftig
SEO är inte en ”ställ in det och glöm det”-typ av operation. Tvärtom: det kräver noggrann övervakning och underhåll. En av de bästa vanorna du kan skaffa dig är att genomföra en regelbunden analys av innehållsgap och anpassa ditt innehåll därefter. I grund och botten vill du veta hur bra din sida presterar i sökresultat och vad du kan justera för att vinna mer trafik och omvandlingar.
8 – Utvalda utdrag
En gång i tiden var sökmotorresultat strikt blå länkar och metabeskrivningar – men de dagarna är förbi. Idag är landskapet av sökmotorresultat fyllt av alla typer av multimediainnehåll. Varför? Eftersom det är Googles ansträngning att ge sökaren en snabb tillgång till det innehåll som bäst svarar på deras fråga – och det är inte alltid text som vinner.
Vilka är Googles utvalda utdrag?
De är utvalda sökresultat (innehåller ofta multimedia) som visas ovanpå Googles organiska resultat och under Googles annonser, på en resultatsida. Ibland är det ett utdrag av en video, ett ljudklipp från en podcast, en punktlista som lyfts ur en längre artikel, etc.
Googles algoritm skär i innehållet för att visa upp det för sökfrågor på det sätt som den tror är mest sannolikt.
9 – Tillämpa 80/20-regeln (Pareto-principen)
Med andra ord, kom ihåg att ungefär 80 % av belöningarna kommer från 20 % av dina optimeringar. Hitta de 20 % och fokusera där – glöm detaljer och kortlivade trender.
Så här gör du detta:
- Hitta de översta 20 % av sidorna som får mest organisk trafik idag, optimera dem.
- Hitta de översta 20 % av sidorna som konverterar dina besökare idag, optimera dem.
- Identifiera luckorna i ditt innehåll (vilka ämnen har du inte tagit upp?), utvärdera vilka 20 % av dessa ämnen som ligger närmast ett köpbeslut, publicera dem.
10 – En SEO-verklighetskontroll
Som marknadsförare för småföretag, ju mer olika dina marknadsföringskanaler är (varifrån din trafik kommer) desto stabilare kommer ditt företag att bli eftersom olika plattformar ändrar policyer och popularitet. Organisk sökning förändras – snabbt, och det blir allt svårare att vinna gratis trafik.
Summering
Fokusera på ovanstående tio viktiga SEO-steg för småföretag som beskrivs, men missa inte möjligheten att utnyttja andra kanaler i din marknadsföring. Oftast innebär detta en social medieföljare (helst på minst två sociala nätverk), bygger en e-postmarknadsföringslista och vårdar dina relationer, samarbetar med närliggande företag för sammarknadsföring och investerar i medier.
Lycka till!
Monica