Glad midsommar med recept
Midsommarkrans med matjessill, ägg, lax, kavringssmul och grönsaker
6-8 portioner
Ingredienser
5 skivor kavring
50 g smör
5 ägg
500 g kokt kall färskpotatis
10 rädisor
400 g matjessill
150 gr kallrökt lax (snurrade som rosor)
2 dl gräddfil (separat) alt kaffegrädde
1/2 dl finskuren gräslök
1 dl ost, skuren i kuber
Skalad gurka i halva skivor
Cocktailtomater
svartpeppar
färsk dill och persilja till servering
Gör så här
Smula eller riv kavringen. Stek smulorna i smöret på medelvärme 3–5 minuter tills de är krispiga. Lägg på en bit hushållspapper. Låt svalna.
Mjukkoka äggen. Spola i kallt vatten och skala. Skär i klyftor. Dela potatisen på mitten. Skiva rädisorna tunt. Häll av och skär sillen i bitar. Snurra laxen och lägg som rosor i kransen.
Fördela ägg, potatis och matjessill på ett fat. Klicka på gräddfil och toppa med kavringssmul, gräslök, rädisor, smulad ost, svartpeppar och dill.
Dekorera med halva gurkskivor som blad och delade cocktailtomater.
Avsluta måltiden med kaffe och en chokladtårta med jordgubbar. Denna har jag gjort så här: Första lagret vaniljsås och ananas-ringar. Andra lagret med jordgubbssylt, vispgrädde och jordgubbar i skivor. Överst vispgrädde, chokladkex och jordgubbar.
Smaklig måltid!
Monica