Skriva

Att gestalta en känsla

Att gestalta en känsla

Det är inte helt enkelt. En av mina mentorer (min absoluta favorit – Paul Castro – som är originalförfattare för filmmanus hos Warner Bros och för vilken jag gått utbildning), säger att vi ska sätta oss in i alla känslor utifrån egna upplevelser och sedan överdriva lite till. Då först, lyckas vi attrahera läsaren tillräckligt.

En läsare köper inte en bok, en roman, utan känslor – precis som de gör i Hollywood.

För att skapa känslor behöver du själv konfrontera besten du har inombords.

Ett av mina manus …

Jag har ett manus som har arbetsnamnet ”Slag och skam”. Det handlar verkligen om en karaktär som är full av skam och skuld samt fysisk och psykisk misshandel.

Så här börjar det:

” Susanne tog ett djupt andetag, var det dags nu igen? Harald blängde på henne under lugg.

– Fattar du inte? Du förtjänar att bli slagen. Varför lyder du mig inte? Du ska göra som jag säger. Då råkar du inte illa ut. Ska jag behöva sätta folk på övervakning av dina släktingar och vänner? Du vet att det blir de som blir utsatta, nästa gång.”

Dialogen får mig att bli illamående, vilket jag hoppas att läsaren också blir. Men det beror kanske på att jag – som barn – blev utsatt för psykisk misshandel (ibland fysisk) och därför känner igen mig i den här typen av kommentar. Det finns INGEN som förtjänar att bli slagen. Ändå består världen av många onda personer som anser detta och klassas som psykopater, narcisser och mobbare.

Beskriv känslan SKAM

Träna gärna själv! Beskriv känslan av skam och gestalta den. Kanske har du någon gång själv upplevt skam? Eller känner någon som berättat för dig om det?

Jag har upplevt skam. Skammen av att ha en anhörig med sjukdomen alkoholism. Min uppväxt hos mormor och morfar innehöll mycket skam. Morfar var alkoholist och jag beundrar honom fortfarande eftersom han lyckades ta sig ur sjukdomens grepp. Han dog som nykter alkoholist.

Många gånger i ungdomen skämdes jag över honom och hans beteende. Något som ingen person borde få uppleva. Varje enskild människa bör ta ansvar för sitt eget agerande. Trots det, skäms vi ibland. Har du upplevt det?

Övning – Beskriv SKAM och SKULD

Testa nu genom att själv med några få ord gestalta först ordet SKAM och sedan ordet SKULD.

Vad kan du skriva utan att använda orden i sig?

Om du läser detta i sociala medier, så lägg in din gestaltning i kommentaren. Lycka till!

Monica