Skriva

Skriva kåseri

Skriva kåseri

Ibland blandar vi ihop krönika med kåseri. Men det är väldigt olika saker.

Kåseri är underhållande medan krönika mer syftar på egna upplevelser, tankar och känslor.

Vad är ett kåseri?

Genom att reflektera över vardagliga ting som du vrider och vänder på, kan du få fram en frågeställning som du sedan kan överdriva. Din uppgift blir att med överdrift skriva om ett vardagligt tema – gärna något som alla är familjära med – och med en lustig text.

Lathund för att skriva ett kåseri

Här är några användbara tips för dig som vill skriva kåserande:

  1. Skriv utifrån din syn.
  2. Använd ett enkelt och lättsamt språk (ibland kan du använda talspråk).
  3. Undvik slang och svordomar.
  4. Överdriv eller underdriv!
    Som kåsör behöver du inte hålla dig till sanningen. Du ska vara en med stor fantasi.
  5. Använd två till tre vändningar.

Själv skriver jag gärna kåserande och utgår från min hundvalp eller kattunge. Det brukar bli omtyckt. Prova att göra något liknande. Du kan skriva utifrån ditt hus, ditt kylskåp, din TV osv.

Exempelvis:

”De har sålt mig, suckar huset. Nu djäklar ska jag visa dem. Jag börjar med frysen. Låter den sluta fungera och gärna läcka ut över hela golvet. Då måste de investera i en ny frys, ha ha. Sen fortsätter jag med SPA:et. Gör så att jordfelsbrytaren löser ut och mörklägger hela mig. Då blir det fler utgifter, mer oro och stress hos dem. Precis så som jag upplever det nu när jag ska få en ny barnfamilj som tar över mig. Och om det inte räcker, stoppar jag utflödet från diskmaskinen och tillåter den att bråka med ägarna ett tag. De ska inte komma ur situationen utan avgifter och elände, så det så.”

 

Ovanstående är egentligen inte roligt, för det är faktiskt sant. Ett elände av stora mått. Men som tips åt dig duger det som kåseri.

 

Lycka till!

Monica