Skriva

Hur börjar du skriva?

Hur börjar du skriva?

De flesta börjar med att starta upp ett tomt dokument och sätter sedan igång att skriva.

Men egentligen ska du börja med en premiss.

När du får en skriv-idé är det frestande att bara börja skriva. Oavsett om du skriver en roman eller en novell kommer du att spara tid och avsluta på bättre sätt om du skapar en premiss innan du sätter igång.

Att skriva en stark premiss är det första steget. Det andra steget är att strukturera din roman/novell.

Vad är en premiss?

En premiss är en sammanfattning med en enda mening av den centrala handlingen i en berättelse.

Det finns olika definitioner beroende på om du skriver skönlitteratur eller facklitteratur. Premisser är extremt användbara oavsett om du skriver berättelser eller facklitteratur.

Fem skäl till varför du ska skriva en premiss

Att skriva en premiss först kan förändra allt för din skrivprocess.

 • En premiss förenklar din idé!
  De flesta nya författare har komplicerade, ambitiösa idéer. Men bra historier är enkla! De kan se komplicerade ut för läsaren, men de flesta bästsäljande böcker har en enkel, tydlig grund. Om du skriver din första bok (eller till och med din tionde), är det bästa du kan göra att förenkla din idé. Och det bästa sättet att förenkla din centrala idé är att skriva den som en premiss.
 • En premiss blir grunden för din bok!
  Du måste fatta många beslut när du skriver en bok. Ska du lägga till en ny plot? Passar den här forskningen in i din artikel? En premiss ger dig en grund på vilken du kan bedöma dessa beslut. Om du inte är säker på om du ska lägga till eller ta bort något kan du fråga, passar detta premissen? Om inte, ta bort!
 • En premiss får skrivandet att lossna!
  Att skriva är svårt. Att skriva en bok med hundratals sidor är ännu svårare! Någon gång under skrivprocessen är det troligt att du kommer att gå vilse. Du vet inte vad du ska skriva härnäst. Du kanske inte ens vet vad din bok handlar om längre. Då kan du återvända till premissen.
 • En premiss hjälper dig att få feedback!
  Har du någonsin haft någon som frågat dig vad din bok handlar om och inte haft en aning om vad du ska berätta för dem? Du börjar förklara, men efter några minuter ser du hur deras ögon stirrar och de gör en ursäkt för att lämna? Så här är det: ingen vill höra en fem minuters bokidé. (Det inkluderar agenter, redaktörer och utgivare.) Din premiss blir din hisspitch, ett snabbt sätt att beskriva vad din bok handlar om utan att tråka ut lyssnaren. Och det betyder att en utvecklad premiss kan bli en idétestmetodik som hjälper dig att få mer feedback innan den någonsin blir en färdig produkt. Det hjälper dig att göra din bok bättre.
 • En premiss kan få dig publicerad!
  Visste du att en premiss med en mening är en av de viktigaste delarna i ett bokförslag och förlagsbrev? En bra premiss kan bokstavligen få dig publicerad. I mina onlinekurser (som numera säljs av Kursakademin) får jag varje författare att skriva en premiss när de börjar med sin bok. Det som är fantastiskt är att månader eller år senare, när de äntligen är redo att publicera, säger de till mig: “ÅH! Det var därför du fick oss att skriva en premiss. Du vet faktiskt vad du gör!

Så hur skriver du en premiss?

Du kanske undrar, hur du tar en hel historia och förvandlar den till en premiss? Du måste inkludera fyra saker:

 1. En huvudperson i två ord!
  Övertygande berättelser har engagerande karaktärer, och i din premiss måste du identifiera och beskriva din huvudperson, din centrala karaktär, med bara två ord. Om du har mer än en huvudperson, vilket händer i kärlekshistorier, till exempel, kan du antingen beskriva båda med två ord eller beskriva dem som ett par, till exempel “stjärnkorsade älskare” som i Romeo och Julia. Har du fler än två huvudkaraktärer, måste du beskriva dem som en grupp.

  • Här är formeln:
   Ett adjektiv + ett substantiv
 2. Ett mål!
  Därefter måste du identifiera vad huvudpersonernas mål är. Vad vill de? Till exempel är Dorothys mål att återvända hem efter att ha svepts bort av en tornado. Katniss mål är att rädda sin syster från Hunger Games. Tom Hanks mål är att ta sig bort från en öde ö. Vilket är dina karaktärers mål? Observera att deras mål kan förändras under hela berättelsen, men du vill vanligtvis identifiera i premissen det mål de har i början.
 3. En situation eller kris!
  Identifiera sedan situationen, krisen, antagonisten eller kärnkonflikten i berättelsen. Här fokuserar du på ett av två stora berättelseelement: den uppviglande händelsen eller historiens klimax.
 4. Den speciella ingrediensen!
  Agenter och redaktörer på förlag får tusentals pitchar för böcker. Manusförfattare och producenter får tusentals pitchar och manus. När jag har frågat dem varför de väljer böcker eller manus att publicera eller producera, säger de oundvikligen ungefär så här: Det finns något speciellt med just detta manus.
  Så: Vad är speciellt med din berättelse?
  Det kan vara ett annat sätt att se på världen, en unik karaktärsröst, en intressant syn på aktuella händelser, en distinkt stil eller någon annan aspekt som skiljer den från andra.

Vad händer om någon stjäl din premiss?

Vad händer om folk stjäl din idé? Tänk om någon tar med sig din idé och skriver en bok och blir en känd bästsäljande författare, och du lämnas utanför. Ärligt talat är detta inte något du borde vara orolig för. Om två personer börjar med exakt samma idé, kommer de att att skriva helt olika böcker!

Oroa dig inte för att folk stjäl din idé. Oroa dig för att dina idéer inte får den feedback de behöver för att bli bättre. Oroa dig för att dina idéer inte blir skrivna i första hand.

Lycka till med premissen!

Monica