Böcker, Skriva

Lite tips kring den initiala plotten i din roman

Lite tips kring den initiala plotten i din roman

Akt I är den del av boken där huvudpersonen och hens värld presenteras för läsaren. Du lägger en grund för det som kommer att vara kärnan i din berättelse. Läsaren behöver veta lite om huvudpersonen, så att kommande förändringar och utvecklingar får effekt.

Läsarna lär sig att bry sig om din huvudkaraktär. Det är ditt jobb att engagera dem så att de vill fortsätta läsa och ta reda på vad som händer när karaktären passerar den första tröskeln i berättelsens värld.

Din berättelse har fem viktigaste plottpunkter där den första är den uppviglande händelsen och konflikten.

Det finns två sekvenser i akt I, vilket betyder två klimax: den anstiftande händelsen eller uppmaningen till äventyr (vanligtvis i slutet av sekvens ett) och konflikten eller tröskeln (vanligtvis i slutet av sekvens två.) Du kan tänka på dem som en fråga som ställs till din huvudperson:

― Kommer du att nå in i historiens speciella värld?

Och ett slutligt, ofta motvilligt, svar:

― Ja.

Den första akten i din roman är ungefär en fjärdedel av din bok.

Tempot bör vara ganska snabbt. Allt är nytt. Din energi och entusiasm för din nya berättelse ska vara hög för läsaren. Kroka läsaren direkt!

Att skriva är kul och om du planerar det kommer du att få det att rinna ut ur fingertopparna när du skriver, dvs betydligt smidigare.

Sekvens 1 – Världen

Ta en minut och tillåt dig minnas ett av dina kraftfullaste äventyr i livet. Kanske var det en resa eller hade du en stormande romantisk upplevelse alternativt någon traumatisk händelse. Kanske tog det endast en timme eller varade det i åratal.

Skapa en punktlista av vad som hände. Försök göra det generellt, på ett sätt så att du kan använda upplevelsen i din berättelse.

Vill du ha tips, läs min roman PORTEN TILL FRIHETEN.

Varje huvudperson har sin naturliga värld. Det som är vanligt för din huvudperson behöver inte vara vanligt för dig eller din läsare. Din karaktär kan vara en polis eller en seriemördare, en nunna eller en astronaut. Oavsett innebär det att ta reda på var din karaktär kommer ifrån.

Vad händer innan din berättelse börjar?

En av de saker som utgör en berättelse är utveckling. Protagonisten börjar så som livet befinner sig i nuläget men sedan händer något. Hen kryper in i berättelsen och kommer ut på andra sidan i som en ny människa.

På den här webbsajten kan du få fler tips: Ninja Writers – (whatisaplot.com)

Lista de saker du tror att läsaren vill få klarhet i.

Sekvens 2 – Avslag

Det är osannolikt att din huvudperson omedelbart kommer att nå möjligheten som presenteras i första incidenten.

Din huvudperson måste lämna sin vanliga värld till fördel för historiens speciella värld. Det finns ingen väg runt. Det ögonblick då din karaktär accepterar uppmaningen är hen fast. Detta är den andra av de fem viktiga plottpunkterna i din berättelse. Det är vanligtvis den slutliga scenen av sekvens 2 i din berättelse.

Efter ett avslag eller två (eller tio) måste protagonisten komma rätt på något sätt.

Ge dina läsare en stark visuell upplevelse.

Spendera lite tid under de närmaste dagarna på att tänka på vad som kommer att markera din protagonists övergång från den vanliga världen till historiens speciella värld.

I den här sekvensen bör din huvudperson hitta de enkla svaren. Hen kanske kämpar eller förstår vad som händer i den föränderliga världen.

 

Lycka till!

Monica