Böcker, Må bra, Qigong

Fackboken Mentala vitaminer med Chi Neng Qigong

Fackboken Mentala vitaminer med Chi Neng Qigong

Den 8 januari startade jag en ny fysisk qigong-kurs här i Bovieran. Många deltagare som alla var intresserade av att må bättre, få bättre rörlighet och minska stressen.

Jag startade med att köra ett pass kring fötter.

Om dina fötter inte mår bra, mår du inte bra i övriga kroppen. Detta skriver jag bland annat om i min kommande fackbok.

Du behöver lära dig stå rätt för att hitta balansen för kroppen.

Värm upp dina fötter och händer genom att knipa och spreta med fingrar och tår! Gör detta varje morgon. Då vaknar dina händer och fötter på ett balanserat sätt.

Foten är inte platt. Själv har jag inlägg i mina skor på grund av reumatismen. Men det gäller att tänka till hur du står på själva foten. Fundera! Står du rak? Då kanske du svankar? Det är verkligen inte att främja kroppen.

Föreställ dig att du ALLTID ska vara mjuk i knäna. Slappna av i knäna. Häng lite med rumpan – ungefär som de gör som dansar gammeldansen Snoa.

Du har säkert lärt dig att du ska lyfta med knäna när du lyfter något tungt. Det är viktigt att alltid vara mjuk i knäna och att skjuta bäckenbotten framåt. När du böjer lite på knäna, rätas ryggraden ut. Skjuter du fram bäckenbotten (som om du skulle stå och kissa), rätar du ut 3-4 kotan nerifrån. Mellan dessa kotor och naveln har vi, vad kineserna kallar, vårt andra hjärta.

Lycka till med fot- och handrörelserna varje dag och att stå rätt!

Monica