Böcker, Marknadsföring, Skriva, Teckna

Bokomslag – tips för dig som skriver

Bokomslag – tips för dig som skriver

När man publicerar en bok på egen hand ställs vi, författare, inför dilemmat att skapa ett bokomslag som är attraktivt. Många av oss har inte pengarna att anlita en förstklassig bokdesigner/-illustratör eller att köpa in verktygen och tillskansa oss färdigheterna för att skapa ett omslag själv.

Det finns ett annat sätt som många författare tycker är billigare och garanterar din tillfredsställelse: Färdiggjorda bokomslag. Något som en konstnär gjort i förväg. Du kan således shoppa via en sida för att få ett färdigt omslag.

Genom att köpa ett förtillverkat bokomslag undviker du många frustrationer och slipper skapa eget originalomslag. Det finns ingen potentiell obalans mellan en författares vision och konstnärens produktion. Du som författare vet exakt vad du köper. Omslaget är klart utan dröjsmål.

Ett omslag kan vara en inspirationskälla och fokus för din berättelse. Det kan hjälpa dig som författare att gå vidare med ditt hantverk. Att veta att ett snyggt omslag är klart och att vänta på att ord ska fylla dina sidor är inspirerande.

Om du tror att ett färdigtillverkat omslag är det rätta alternativet, måste du noggrant överväga följande.

Säkerställ rättigheterna till ett färdigt bokomslag

Det största hindret, när du överväger ett färdigt bokomslag, kan vara oron för att omslaget inte ska vara unikt.

Din bok representerar kanske månader av noggrant hantverk såväl som blod, svett och tårar. Då är det kanske inte så lockande att köpa ett färdigt bokomslag och så småningom se det på en annan författares verk?

Det första steget för att säkerställa att du har de unika rättigheterna för ett omslag, är att se till att tjänsten du använder faktiskt ger ett skriftligt löfte. Utgå inte från något. Om du inte kan se detta tydligt i avtalet, kommer det förmodligen inte att vara det!

Du kan också göra en bildsökning för omslagsförhandsvisningen. Om du ser bilden dyka upp på en redan existerande bok, är det röd flagga.

Beroende på hur olika du vill att ditt omslag ska vara, kan du överväga de enskilda omslagselementen. Om det finns en framträdande bild på omslaget, sök bildwebbplatser för att se om det dyker upp. Det är också värt att ta referenser på konstnären.

Saker att tänka på när du väljer ett färdigt bokomslag

Ditt bokomslag avgör om en köpare väljer din bok. Läsarna är bortskämda med valmöjligheter, och ditt omslag är en viktig del för att fängsla de läsare du förtjänar.

Så vad bör du tänka på när du väljer ett omslag?
Det finns många saker som bör ingå i din bokomslagsdesign. Här är några av de viktigaste:

 • Hur relaterar omslaget till innehållet i din bok?
  Det måste inte innehålla intrikata detaljer. Många läsare föredrar att forma egna mentala bilder av karaktärer och miljöer när de läser.
  Ditt omslag bör inte vilseleda. Om ditt omslag lovar läsarna en upplevelse som de inte får, kommer dina recensioner att bli lidande.
 • Har omslaget rätt känsla för din nisch eller genre?
  Det är viktigt att noga tänka igenom detta. Ofta stöter författare på fantastiska förgjorda omslag, men sådana som inte är lämpliga för deras roman.
  Ett omslag ska inte bara fungera visuellt, utan också som en indikation till läsarna om vilken typ av bok de läser.
 • Finns det ett bättre omslag?
  Stanna inte vid det första omslaget du hittar. Välj ut ett antal omslag att jämföra innan du fattar det slutliga beslutet. Men förhala inte!
 • Vad tycker dina framtida läsare?
  Det är ofta viktigt att få lite feedback innan du beställer ditt omslag.
  Var aldrig rädd för att be om feedback och råd. Se bara till att personerna är faktiska läsare av genren du skriver i, eftersom deras perspektiv är det mest relevanta.
  När jag skulle ge ut min senaste fackbok – SKRIVA FACKBÖCKER – och hade fått förslag på omslag från förlaget, la jag ut detta i olika Facebook-grupper. Jag fick massor med synpunkter; bra och dåliga. Men speciellt en fastnade jag för. En person som tyckte att omslaget INTE var representativt för varken boken, eller mig. Detta fick mig att tänka om helt och omslagets slutprodukt blev därför en helt annan – en som jag själv var mycket nöjd med.

Var hittar du färdiga bokomslag?

The Book Cover Designer (15,000+ Premade Book Covers – The Book Cover Designer)
The Book Cover Designer erbjuder ett tydligt gränssnitt som gör att du enkelt kan bläddra efter genre eller artistnamn. Färdiga omslag kan sorteras efter nyhet eller pris. Det är lätt att kolla in profilen för alla artister på webbplatsen.

Self Pub Book Covers (SelfPubBookCovers: One-of-a-kind premade book covers where Authors can instantly customize and download their covers, and where Artists can post a cover and name their own price.
Self Pub Book Covers har erbjudit sina tjänster i över fem år. Deras webbplats har en mycket detaljerad FAQ-sektion och även möjligheten att ställa frågor via telefon.
The Cover Collection (The Cover Collection)
Det har ett begränsat urval av högkvalitativa förgjorda omslag.
Cover Collection fokuserar på genrerna Romantik, Thriller, Barn, Sci-Fi, Skräck och Fantasy.
Sidan med omdömen innehåller beröm från välrenommerade författare som specifikt anger vilket bokomslag som tillhandahålls av The Cover Collection.
Omslagstypsnitten kan anpassas även för färdigtillverkade alternativ.

Rocking Book Covers (Bestselling Premade Book Covers for Sale – RockingBookCovers.com)
Även om antalet omslag som erbjuds av Rocking Book Covers är begränsat, erbjuder de rabatt om du vill köpa mer än ett omslag åt gången. Detta är ett utmärkt alternativ för författare som producerar en serie böcker utifrån en speciell budget.

Go On Write (Go On Write. The Pre-made Kindle / eBook Book Cover Depository.)
Go On Write erbjuder färdiga omslag som lämpar sig för ett stort antal böcker, med alternativ som sträcker sig från abstrakt till faktisk bild. De har ett större utbud än övriga. Dessutom erbjuder Go On Write en rad avancerade funktioner, som att retroaktivt tillämpa varumärket på befintliga omslag, göra mindre ändringar av färdiga omslag till en låg kostnad och rabatter för massbeställningar.

Som du ser på bildens nederkant är den skapad via AI. Detta bör du också vara försiktig med eftersom AI INTE har någon copyright – än.

Slutliga tankar kring omslag

En bok bör inte dömas utifrån omslaget och du bör inte döma omslagen i dessa kanaler negativt förrän omslaget är klart.

Kom ihåg:

 • Färdiggjorda bokomslag är billigare och snabbare än originalomslag.
 • Du som författare vet exakt vad du får när du köper det – inga otäcka överraskningar!
 • Det är viktigt att säkerställa rättigheterna till ett färdigt bokomslag.
 • Omslagsvalet bör övervägas noggrant före köpet.

Vad är dina tankar om färdiga bokomslag?
Har du någon erfarenhet av dem, antingen positivt eller negativt?
Skriv i kommentaren!

 

En del av mina böcker (både fackböcker, barnböcker och romaner) har köpta omslag, några har jag gjort själv. Som du vet, har jag fuskat som amatörmålare i många år (och ställt ut under tio år). Så ibland har jag haft idéer – och tycker att jag lyckats. Andra gånger har antingen förlaget beslutat att köpa in, eller så har jag inte haft tid/ork.

Lycka till med omslaget!

Monica