En oönskad julklapp av Sara Molin – recension
En oönskad julklapp av Sara Molin – recension
Format: Pocket
Antal sidor: 313
Utgivningsdatum: 2021-10-13
Förlag: Norstedts
ISBN 9789113109077
Recensionsex: Nej men en gåva i samband med byte av böcker i en facebook-grupp
Typ av bok: Feelgood-roman
Här kan du läsa inledningen:
”Säga vad man vill om pratsjuka gubbar, men bland får man bara tacka för distraktionen. Utanför flygplansgluggen finns det land som har varit mitt hem de senaste fem månaderna, och som snart kommer att försvinna under oss. Klumpen imagen vibrera av vemod och nervös föräntan, men stannar tillfälligt av när mannen bredvid vänder sig mot mig.”
VILKEN är själva handlingen: En feelgood- och jul-roman.
Intrigerna: Lite tunna.
Miljöbeskrivningarna: Fina.
Dialogerna: Dialogerna driver handlingen framåt.
Baksidestexten – tagen från nätet
”Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär. Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger henne chansen att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. Två månader ska hon väl ändå klara av? Så fort julen är överstökad väntar ett nytt jobb i Kenya.
Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut.
Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man saker som man inte bett om.”
Mest positivt
Lättläst och som många feelgood-romaner, lite naiv.
Minst positivt
Det händer egentligen för lite. Inga tydliga intermezzon. Ganska tam bok.
Gillar dessutom inte när dialogerna blir inbakade i texten. De bör komma på egna rader för att vara tydliga. Se nedan textprov.
Några valda texter ur boken
Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.
Sidan 100
”― Jag menar mer din familj och dina vänner, säger Erik.
Sedan verkar han inse att ämnet är känsligt och lägger snabbt till: ― Alltså, din mamma mår säkert bra nu, jag menar inte så … men kan det inte vara kämpigt att ha sina nära relationer distans?”
Sidan 200
”― Vad fint. Jag trodde först att din familj kanske inte firade jul … eller ja, att du kom från en muslimsk familj.
Ebrima skakar på huvudet. ― Mina biologiska föräldrar var det. Men inte morsan och farsan.
― Jaha … okej. Är du uppväxt i Sverige? Om det är okej att jag frågar?
Ebrima skrattar, som om jag har sagt något lustigt. ― Klart du får fråga! Och ja, jag har bott i Sverige sedan jag var två år, när mina biologiska föräldrar kom hit från Gambia.”
Summering
En, vad jag kallar, strandlitteratur. Den är lättläst, feelgood, men ger inga återstående minnen. Jag ger den 3 av 5 pennor.
Vid pennan
Monica