Böcker, Bokrecension

Tvillingblod av Anette Jacobsson – recension

Tvillingblod av Anette Jacobsson – recension

Format: Häftad (danskt band)

Antal sidor: 344

Utgivningsdatum: 2022-05-12

Förlag: JW förlag

ISBN 9789198706574

Recensionsex: Ja

Tusen tack Anette för att jag fick möjlighet att läsa din debutroman.

Typ av bok: Tvillingblod är en roman med starka spänningsinslag som handlar om relationer, kärlek, familjeband och fasansfulla hemligheter.

Här kan du läsa inledningen:

”― Du kan börja när du känner dig klar.
Eija Ek Nielsen vek upp en tom sida i sitt block och nickade mot mig. Pennan gjordes beredd med två låga klickljud och hon fuktade läpparna med tungan. Eija var ljusblond med genomskinlig blek hy och blågrå ögon bakom tunna guldbågade glasögonen Hon hade liten mun, rak näsa och lång hals. Sättet hon rörde sig på var gracilt och samtidigt aningen flyktigt Trots hennes skira yttre kände jag av en inneboende styrka. Kanske var det blicken? Hon hade rykte om sig att ha lappat ihop många trasiga själar och här satt jag nu mitt emot Eija. Min terapeut. Även om hon hade gott rykte tvivlade jag på att hons kulle kunna hjälpa mig.”

VILKEN är själva handlingen: En spännande relationsroman.

Intrigerna: Dramatiska.

Miljöbeskrivningarna: Fina över både Stockholm, Thailand och Frankrike.

Dialogerna: Dialogerna driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

Han räckte över den sovande babyn till mig.
“Jag dränker honom annars. Ingen annan än du får ta hand om honom.
Du har hans öde i din hand!”
Det fanns inget val för jag visste att Fabian var i stånd att
genomföra precis allt som han sa. Sådan var han, min tvillingbror.

Tvillingbröderna Benjamin och Fabian växte upp i ett lugnt villakvarter i Saltsjöbaden. Men innanför väggarna på det välskötta huset utspelade sig mardrömslika scener och hemligheter som för alltid länkar dem samman.
Som vuxen lever Benjamin ett ordnat familjeliv och försöker ha så lite kontakt som möjligt med sin tvillingbror som är legosoldat i Franska främlingslegionen och oftast ute på slagfältet i något blodigt krig.
Under Benjamins semester i Thailand dyker Fabian spontant upp och kräver att få tillbaka sin son – det barn som han låtit Benjamin ta hand om och uppfostra från att han var baby. Ett blint raseri och en beslutsamhet väcks hos Benjamin för han vet vem Fabian är och vilka faror det skulle innebära för sonen. Han får oväntat stöd från en ny bekantskap och kanske vore det bäst för alla om hans tvillingbror inte fanns längre?”

Mest positivt

Välskriven debutroman som ger inblick i tvilling-relationen. Svår att lägga ifrån mig. Spänningen gjorde att den blev en bladvändare. Definitivt en oförglömlig story.
Mycket bra gestaltning och utmanande dialoger som till min lycka kom på egna rader.
Ovanligt få felstavningar etc. Hittade endast tre fel i texten vilket är ovanligt.

Minst positivt

Lite onödig personbeskrivning av terapeuten Eija i inledningen.
Blev också lite snopen över slutet eftersom jag saknade ett tydligare avslut. Hade gärna sett att författaren knutit ihop storyn med antingen ett överraskningsdrama eller en större tydlighet. Även om det uppkom en del överraskningar och annat i slutet, hade jag velat ha ett större avslut.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 99

”När jag svängde upp på Högbergsgatan slog hjärtat hårt.
― Fan ta dig Fabian! skrek jag och boxade till ratten hårt efter att jag parkerat.
Av misstag träffade jag signalhornet och den höga signalen studsade mellan husväggarna.
En äldre kvinna som rastade en välmatad brun mops vinglade skrämt till av ljudet. Hon hötte med näven mot mig. Skrek något och gjorde en gest mot huvudet som jag uppfattade som att hon tyckte att jag var galen. Mopsen visade morrande en gul tandrad och ryckte i kopplat. Den ställde sig på bakbenen i ett misslyckat försök att attackera min bil. Vet inte vem som var mest aggressiv – kvinnan eller hunden.”

Sidan 200

”Mette flydde in på närmaste bar vilket Fabian skrikit åt henne att göra innan han lämnat olycksplatsen. Hon ville absolut inte prata med polisen eller bli inbladad i något. Mettes axelväska stals av en ung kille vid krocken, han hade slitit till sig väskan och försvunnit in i en mörk gränd. Som tur var låg både mobil och bankkort i bröstfickan på hängselshortsen men tyvärr låg passerkort och lägenhetsnycklar i väskan. Hon var utelåst. Jag lugnade henne med att hon kunde sova hos oss.”

Summering

En spännande relationsroman som får 4 av 5 pennor. Den hade ledigt kunnat få 5 av 5 OM slutet varit ett annat och levt upp till mina förväntningar.
Rekommenderas varmt! En riktigt bra och oförglömlig relationsroman.

Vid pennan

Monica