Böcker, Skriva

Skriver du för barn?

Skriver du för barn?

Det gör jag. Två barnböcker varav en publicerad och en på väg ut. Dessutom har jag ytterligare en barnbok på G – en berättelse som jag faktiskt skrev tillsammans med min yngsta dotter när hon var barn. Manuset hittade jag på vinden. Jag har målat akvareller till den. Därför kommer jag att redigera den längre fram.

För några veckor sedan gick jag en dagskurs med tips på att skriva för barn och att skriva science fiction – något som jag ägnar mig åt när jag skriver noveller och barnböcker. Gissa om jag fick många nya idéer kring hur jag ska tackla mina redigeringar.

Ett bra tips är att tänka på begreppet ’lättläst’, något som även fungerar för vuxna när du dels ska skriva fackböcker, dels skapa böcker för de som har läshandikapp.

Här är en gradering:

 1. Lätt
  Tjockare kapitelböcker med längre meningar och ovanliga ord. Tillåt bisatser.
  I denna typ av böcker kan du även hoppa – både i handling, tid och miljö.
 2. Lättare
  Handlingen är enkel. Disponera den omsorgsfullt. Låt ord och uttryck vara välkända. Håll meningarna korta. Kanske kan du lägga in några illustrationer.
 3. Lättast
  I denna typ av berättelser är det bilderna/illustrationerna som bär fram budskapet. Endast lite text ska förekomma. Text som förklarar i form av mycket enkla meningar och korta rader. Låt handlingen utspelas i vardaglig miljö. Ha endast med några få karaktärer. Låt ordvalet vara enkelt.

Här kan du se min första barnbok – ”Pojkarna Bus och de 3 nycklarna” – som handlar om mina norska barnbarn som bor i en kommun där de har nycklar i vapnet. Sagan utspelar sig också så att de måste hitta tre nycklar.

 

Den här boken kostar 149 kr på nätet men du kan få köpa den av mig – just nu – för endast 110 kr inkl frakt. Kontakta mig omgående. Jag har några böcker hemma, för tillfället.

Handlingen:

Det här är berättelsen om pojkarna Bus och deras stora sten (som finns på riktigt). Stenen finns idag på tomten där pojkarna bor. Den är nästan lika stor som deras garage. Och om du promenerar i den skogen, och ser den stora stenen, så tror du kanske också att den tidigare var en ond häxa.

I sagan, däremot, förvandlas stenen, vilket är påhittat. Det mesta i denna saga är fantasi. Här kan allt hända och gör det också.

Du anar inte vad pojkarna fann i skogen? Snälla killar kan göra underverk och alla barn kan resa i fantasin. Kanske har du också åkt till sagolandet någon gång? Här ska du få se vad som hände en helg när pojkarna var i skogen och lekte.

Det är viktigt att lära sig ta hjälp av andra, att få lov att vara rädd och att ställa upp för varandra.

Är du nyfiken på mina andra böcker, kan du klicka här:

Monicas senaste böcker

Jag önskar dig lycka till med skrivandet!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)