Böcker, Projekt, Skriva

Bokprojekt med print-on-demand

Bokprojekt med print-on-demand

Ett mycket bra val när det gäller att trycka din bok, är att välja POD, dvs Print-on-demand. Du kanske tjänar mindre pengar på boken, men å andra sidan behöver du inte göra en gigantisk investering på tusentals kronor. Du behöver inte kunna hantera alla sidotjänster för utgivning och definitivt inte ha någon lagerhållning eller distributionstjänst inkopplad.

Jag har provat det mesta vad gäller utgivning. Allt från traditionella, hybrid, POD till egenutgivning och jag är såld på POD, kan jag berätta.

MEN det gäller att se till att du har köpt in tjänster innan du skickar till tryck – om du inte har kunskapen (vilket är få som har). Dessa tjänster är exempelvis:

  1. Korrekturläsning
  2. Lektörsläsning
  3. Redaktörsläsning
  4. Redigering (om du inte kan göra detta själv)
  5. Sättning av inlagan
  6. Omslagsillustration/-foto
  7. Baksidestext (BLURP som den heter på engelska)
  8. Eventuellt ytterligare tjänster …

Behöver du stöd när du redigerar, har jag gjort en liten häftad bok – Redigera framgångsrikt – som du kan köpa med rabatt från mig. Kontakta mig för mer information. Du kan även läsa mer om den här:

https://www.bod.se/bokshop/redigera-framgangsrikt-monica-iveskoeld-9789177855798

Den fungerar som en checklista och dessutom finns det en länk i den till en sluten webbsida, där du kan hämta hem tre olika mallar från mig.

 

Det finns många POD-förlag. Ett som jag gillar mycket är BOD – Books on Demand. De har även olika tjänster som du kan köpa in via tjänsten Comfort. Har du själv fixat med ovanstående, kan du använda dig av Classic med ett års avtalstid.

Du skickar in en PDF-fil till dem och fil för omslaget – eller testar deras mallar för detta.

I båda utgivningstjänsterna ingår försäljning av tryckt och e-bok.

Dessutom bestämmer du själv vad boken ska kosta som tryckt och e-bok och därigenom ditt författarhonorar som du får per kvartal. Och de, till skillnad från många andra förlag, betalar ut detta oavsett storlek. För att bestämma priset, har de en bra prisberäknare.

Här nedan kan du se vad de olika tjänsterna kostar och vad som ingår. Jag har även valt tjänsten Fun när jag tryckt böcker som gåvor till nära och kära. Då betalar du enbart för trycket + fraktkostnaden. Smidigt, eller hur?

Lycka till med ditt bokprojekt!

Monica