Böcker, Marknadsföring, Planering, Projekt, Skriva

Design av omslag

Design av omslag

Ofta krävs en professionell yrkesroll för detta. Du anlitar kanske antingen en illustratör eller en fotograf. Själv är jag utbildad konstnär och även konstfotograf så det har jag haft nytta av när jag skapar omslag – utom när jag använder traditionellt förlag, för då vill de gärna själva ge förslag.

Det är viktigt att omslaget är tilltalande. OCH det är inte helt enkelt eftersom detta avgöras i betraktarens ögon. Några tycker om abstrakt konst exempelvis och andra hatar den.

En stor del av försäljningen sker på nätet, så det gäller att nå ut till så många som möjligt med ett tilltalande omslag. Skapar du en serie – vilket jag har gjort för en del av mina fackböcker – bör du kanske hålla dig till ungefär samma bottenfärg etc. Om du skrivit en roman, är det viktigt att omslaget är anpassad till texten i boken.

Jag har använt mig av BoD:s tjänst easyCOVER när jag använt mig av print-on-demand. När jag använt mig av hybridförlag eller traditionellt förlag, har jag kommit med förslag till omslaget och ibland har redaktören köpt mitt förslag, andra gånger inte.

Använder du en mall (vid print-on-demand-tjänst), kan du ladda upp egna bilder och skriva in egen baksidestext etc men oftast inte sätta texten som då är given i mallen. Då kan det vara bra att kunna skapa egen design för omslaget via ett grafiskt verktyg, typ Adobes Photoshop eller liknande.

För att få till detta, på rätt sätt, måste du göra en omslagsberäkning. Denna tjänst finns gratis hos BoD (Books on Demand) ifall du använder deras tjänst.

Här kan du se några olika omslag till böcker i vilka jag deltagit eller som jag har skrivit:

Lycka till!

Monica