Skriva

Skriva spänningsromaner

Skriva spänningsromaner

Som du kanske vet har jag en onlinekurs på 35 veckor i ämnet att skriva spänningsromaner. Det kan vara deckare eller detektivromaner såväl som andra genrer där du vill skapa spänning i skrivandet.

Tyvärr lägger jag ner verksamheten till nyår och därför går nu den sista unika kursen. Jag kan inte erbjuda dig den längre. Beklagar.

Kanske kan det bli en bok av innehållet – så småningom. Jag har gått många unika kurser i ämnet och sedan byggde jag upp en egen kurs som verkligen är unik. Den innehåller nämligen möjligheterna att ta reda på både din egen och dina karaktärers konfliktkurva; något som inte finns i andra kurser. Jag lovar!

Att skriva romaner tar tid. Det kräver att du kan hantverket, är väl insatt genom grundläggande research och förstår hur en antagonist såväl som en protagonist agerar i framför allt konflikter.

Det är viktigt att du avsätter tid för skrivandet men också för själva inlärningen av detta, beroende på genre. Glöm det där med att invänta inspiration. Själv börjar jag ofta dagen med att skriva blogginlägg (som det här) för att komma igång. Sedan sköter sig skrivandet mer på egen hand. Några idéer har jag och de utvecklar jag. Jag skriver utan att redigera eftersom jag inte vill att min inre pekpinne stoppar upp mitt skrivande. Inga tveksamheter! De kan jag ta när jag redigerar.

Oavsett vilken genre du skriver, är förarbetet oerhört viktigt. Jag har skrivit totalt åtta romaner som förhoppningsvis kommer att ges ut inom de närmaste åren. Normalt skriver jag en roman på en månad (råmanus). Sedan får manuset vila innan alla redigeringsrundor tar vid. Det innebär att det kan ta upp till ett år att redigera färdigt en roman.

Ett tips är att du initialt använder en Storyboard för att skapa översikt i ditt skrivande. Denna finns inbyggd i Scrivener (kallas Corkboard) men du kan också göra en egen.

Så här ser min storyboard ut:

Genom att använda den (eller Scrivener) kan du tänka i serie-format.

Vad handlar din roman om? Hur börjar den och hur slutar den? Vad kommer i mitten? Mer behöver du inte veta för att starta. Låt sedan karaktärerna få liv och ta över ditt skrivande.

Lägg mycket tid på att göra personlighetstester på dina karaktärer. Jag har en onlinekurs som handlar om detta. Genom att göra 33 tester kan du få fram trovärdiga, sanna karaktärer. Här kan du läsa mer om den kursen.

Just nu får du den för halva priset (eftersom jag lägger ner verksamheten till nyår). Passa på! DET erbjudandet kommer inte åter. Kontakta mig för mer information. Priset för en dylik kurs är ca 20.000 kronor på marknaden men jag har byggt den online och du kör den i din egen takt. Därför kostar den inte mer än 2.500 kronor i normalpris och JUST NU således ENDAST 1.250 kronor. Kan det bli bättre?

När du skapat trovärdiga karaktärer, kan du börja fundera över scenerna. Använd storyboarden och levandegör scenerna. Lägg till tidpunkt, miljöbeskrivningar och konflikter.

Det är viktigt att gå kurser och att läsa romaner för att få inspiration. Själv läser jag normalt en roman i veckan (ibland fler) såvida det inte är tegelstenar. En sådan läser jag just nu och den tar längre tid.

Läs och fundera över hur du ska skapa dialoger som är spännande för läsaren.

Skillnaden mellan deckare och kriminalromaner

I en deckare kan vem som helst utreda brottet. Det kan vara en journalist, advokat, privatdetektiv eller en helt vanlig person. Så har jag gjort i min spänningsroman med arbetsnamnet NILS KALV.

I en kriminalroman är det polisen som utreder brottet och deras utredning står i fokus.

En duktig spänningsförfattare låter gärna läsaren lista ut vem som är mördaren. Men de brukar också överraska läsaren som längre fram upptäcker att de blivit lurade. Alla ledtrådar måste vara tydliga och även de villospår som du lägger ut.

Gärningsmannen (antagonisten) måste spela en framträdande roll i berättelsen. Skapa närhet mellan läsaren och antagonisten.

Lycka till med skrivandet!

Monica Ivesköld
Milord Inspiration (ingår i Resultat Direkt)