Okategoriserade

Lite fler tips om deckare och thrillers

Lite fler tips om deckare och thrillers

Tidigare har jag berättat om spänningsromaner och vad du ska tänka på. Men det finns många underkategorier förutom deckare och kriminalare. Thrillers är en egen genre.

Läsaren av deckare/thrillers/kriminalromaner vill gärna läsa ett kapitel till innan sovdags. Lyckas du, blir det en bladvändare, svår att släppa ifrån sig.

Skillnaden mellan deckare och thriller

Gränsen är ofta diffus. En thriller kan vara gastkramande psykiskt medan en deckare ofta byggs upp kring ett pussel. En deckare handlar främst om ett brott som ska lösas under läsandets gång. Vanligtvis finns det en eller flera utredare som hanterar fallet. Fokus är framför allt att lösa fallet och identifiera gärningsmannen.
thrillers förekommer händelser som är livshotande för huvudpersonen. Det handlar mer om själva faran än om att reda ut händelseförloppet. Målet är att undkomma faran eller att eliminera den.

De viktigaste faktorerna för kategoriseringen av genrer är dina huvudkaraktärer och handlingen. Även miljön kan spela en viktig roll. Lämpligt är också att låta din roman innehålla en kärlekshistoria.

I en pusseldeckare är mordet en gåta eller ett pussel som läsaren utmanas till att lösa innan författarens protagonist avslöjar lösningen med hjälp av ledtrådar, typ teknisk bevisning, alibin, motiv osv.

I en landsbyggsdeckare (även känd som Cozy Crime eller Cozy Mystery) finns inga brutala scener, utan spänningen består av frågan vem som har gjort vad, när, hur och varför.

I en splatterthriller krävs starka nerver.

Psykologiska thrillers använder stämningar, ondska, ironi och hämndkänslor. Den skildrar också de psykologiska och sociala faktorerna bakom brotten.

Historiska deckare utspelas i det förflutna.

Roman Noir såväl som hårdkokta deckare är en undergenre där det handlar om människans psykiska avgrunder. Stilen präglas av sakligt framställande av våld, sexualitet eller brottslighet som mutor och lögner. En Noir-roman som jag rekommenderar är skriven av Dan Kandell, en av våra duktiga musikalartiser och min regissör när jag stod på scen som amatör-skådespelare. Hans roman ”Via Dolorosa, smärtans väg” är ett bra exempel.

Polisdeckare är när poliser står i fokus i boken.

I en spion- eller agentroman utspelar sig romanen i en agent/spion-miljö. Handlingen kan vara stöld av information eller kontraktsmord.

I en detektivroman är huvudpersonen ofta detektiv. Brottet har inledningsvis redan skett. Fokus ligger på att identifiera gärningsmannen. Dessutom brukar läsaren få ta del av antagonistens bakgrund.

Sjukhusdeckare utspelar sig i sjukhusmiljö. En duktig författare är Anne-Marie Schjetlein. Jag rekommenderar verkligen hennes serier. Hon är fenomenal på att skriva korta kapitel som fokuserar på en karaktär i taget. Här ser du en av hennes senaste.

Vill du veta mer om vissa romaner, håll koll på min blogg www.monicaiveskold.se där jag varje måndag skriver en recension.

En etnisk deckare tar hänsyn till protagonistens etniska bakgrund och kultur. Här blir det mycket handling kring seder och traditioner.

Gangsterdeckaren är en roman som utspelas i en gangstermiljö. Handlingen kretsar kring sammandrabbning mellan polisen och gänget. Ett slags katt- och råtta-spel som slutar med att brottslingarna tillfångatas eller dör.

True crime är verklighetsbaserade brottshistorier (mord).

 

Nu är det upp till dig att välja typ av genre. Lycka till!

Monica