Böcker, Bokrecension

Varje dag ett skratt av Holger Wästlund – recension

Varje dag ett skratt av Holger Wästlund – recension

Format: Inbunden

Antal sidor: 162

Utgivningsdatum: 2022-11-01

Förlag: Tipsförlaget/Stocksunds Arkitekt-Bygg HB

ISBN: 9789152712092

Recensionsex: Ja

Tusen tack Holger för recensionsexemplaret!

 

Typ av bok: Underhållning.

Så här börjar den:

”Välkommen till en lite annorlunda bok! Bakgrunden är att jag ha haft förmånen att under några år leva ett intensivt artistliv. Jag har under hela min aktiva yrkestid haft ett civilt jobb samtidigt som jag har jobbat som underhållare i olika sammanhang.”

Det kan jag skriva under på. Jag träffade Holger första gången när jag var 6-7 år gammal, på Sveriges Television i Malmö. Vi spelade in serien Hokus Pokus-skolan och Holger var trollkarlen.

Boken innehåller: Ett bra beskrivet galleri av olika kändisar.

Baksidestexten – tagen från nätet

”Bakgrunden är att jag har haft förmånen att under några år leva ett intensivt artistliv. Jag har som trollkarl, “ficktjuv” och programledare med artistnamnet Mac Freddy uppträtt flitigt i folkparker, på Gröna Lund, Liseberg, Berns och en massa festvåningar. Som mest gjorde jag ca 120 föreställningar på somrarna och ca 60 festvåningsgig under resten av året.

Jag berättar i boken om roliga händelser och historier från artistlivet, antingen som hände när jag uppträdde på olika platser eller händelser som andra artister varit med om och som berättades när vi artister träffades före och efter giggen.

Alla “de stora artisterna” har åkt eller börjat sina artistbanor i folkparkerna. Jag hade nöjet att träffa ABBA, Povel Ramel, Lennart Hyland, Sven-Bertil Taube och många andra artister med hög kvalitet.

Här några smakprov vad boken innehåller:

  • Lennart Hyland upptäckte Bosse Larsson – på golvet
  • Victor Borge spelade på Broadways mest väldammade flygel
  • Jussi Björlings sång stoppades av en dam som skrek: “Vad är det för en jäkel som väsnas?”
  • ABBA fick en kartong tonfisk som tack för bra reklam
  • Ove Hahn, Gröna Lunds artistchef, drog ut högtalarsladden för Jimi Hendrix
  • Birgit Nilssons pappa tyckte att Lill-Babs sjöng bättre än Birgit
  • Björn Skifs åt av misstag upp allt på drottning Silvias ostbricka
  • Öster Warnerbring kom trea i en tävling som gick ut på att likna Östen Warnerbring
  • Sven-Bertil Taube “stoppade” Agent 007
  • Gösta Ekman den yngre skapade riksdagsdebatt med det s.k. pitt-numret

Boken innehåller ca 150 historier om 50 kända artister.

Min ambition med den här boken är att, så gott som möjligt, försöka återge känslan från mina möten med andra artister. Många historier och händelser som du hittar i boken har jag upplevt själv eller fått mig berättat under sådana artistmöten.

En av anledningarna att jag skrivit denna bok med minnen och historier från en fantastisk, men passerad, tidsålder i svensk nöjeshistoria är att mycket av det vi skrattade åt då inte skulle vara möjligt att framföra i dag.”

Mest positivt

Fantastisk och annorlunda bok. Den gav mig några härliga gapskratt.
Intressant att Holger valt att skriva den kronologiskt baserat på kändisarnas födelsedatum.

Minst positivt

Det glansiga papperet som den är tryckt på. Svårläst.
Några rader på vissa sidor som är så packade att det är svårt att skilja orden åt. Layouten hade kunnat vara bättre på dessa sidor.

Summering

Jag ger den 4 av 5 pennor.

Missa den inte! Den är läsvärd och bjuder på många skratt och nostalgiska upplevelser.

 

Vid pennan

Monica