Okategoriserade

Blogginlägg från Tora Greve

Blogginlägg från Tora Greve

Idag har jag en gästbloggare – Tora Greve – som även är en skrivarkollega till mig. Tora var i vintras nere i Spanien och bodde på hotell i närheten av min lägenhet. Varje dag satt vi på altanen och skrev på våra respektive manus.

Här kan du läsa Toras inlägg.

Monica

En annorlunda dramatisk kurva

Dubbelstjärnan Sirius är den starkaste stjärnan vi kan se från jorden och ligger 8,7 ljusår bort. Avvikelser i banorna till de båda stjärnorna i Sirius-systemet fick astronomerna under 1800-talets slut att misstänka att det även skulle finnas en Sirius C på 0,05 solmassor. Denna har krympt i storlek efter observationer med Hubbleteleskopet och måste vara mindre än 4 Jupitermassor och röra sig 10 AU som längst bort från Sirius A. Alltså är den mer en planet eller en brun dvärg i storlek än en tredje stjärna. Att något finns där som förorsakar avvikelserna kan inte bortförklaras. Men en planet som rör sig mellan två stjärnors beboeliga zon måste vara stabil, utan hav, annars skulle de stackars hundvarelserna drabbas av ständiga tsunamier. Även grunden måste vara stabil så de inte drabbas av jordbävningar hela tiden. Att jag tänkte mig hundvarelser beror på att Sirius kallas Hundstjärnan. Deras blå hy är ett skydd mot den starka kosmiska strålningen från Sirius A.

Siriuskrönikan kom till under ett projekt med KHVC där vi skulle kombinera vår konst med något helt annat. Därför finns färgbilder med konst i de tryckta böcker.

Parallellt med publiceringen av Siriuskrönikan deltog jag i novelltävlingar, vilket gick så bra att jag fick erbjudande från både Tyskland och USA att de ville ha just två av mina noveller i en antologi.

Då kontrakten skulle skrivas på, bad jag om juridisk hjälp från Sveriges Författarförbund med genomgång av kontrakten. Efter det blev jag uppmanad att söka medlemskap i SFF, vilket jag gjorde och kom med. Då tänkte jag att jag inte längre var hobbyförfattare, nu var det allvar.

Några tankar om den dramatiska kurvan i Siriuskrönikan:

Den bygger inte på den västerländska/kristna traditionen med hjältens resa.

De östasiatiska barnbarnen påpekar att den är asiatisk.

Att man kan ärva egenskaper från far och morföräldrar är känt och accepterat. Men kan man ärva egenskaper i andra riktningen – från barnbarnen? Eller är jag influerad av min kontakt med Shiva?

Därför räknas Siriuskrönikan som en smal litterär form enligt SFF.

 

Jag vet att jag är influerad av Dostojevski/Tolstoi som ung. Därför har jag inget problem med många karaktärer i mina berättelser. Att olika klanmedlemmar av samma klan har snarlika namn är en naturlig följd av deras klantillhörighet. Därför är Siriuskrönikan 1-6 svårtillgänglig.

Valpens välde är lättare att ta till sig, då jag utgick ifrån den ursprungliga berättelsen från 1950-talet. Den skiljer sig från Siriuskrönikan 1-6 vid att den inte är fullt så litterär och svårtillgänglig. Den unge härskaren Netra vill bara ha fred med de andra klanledarna efter att hans fars rike föll sönder efter faderns död. Han tvingas bemästra sitt öde och befria sig från faderns skugga, hjälpt av sina bröder Kylon och Moreno. Men hans söner är mer lika sin farfar och motarbetar honom och varandra.

Valpens välde är en fascinerande berättelse om konflikter och missriktad moderskärlek. Följ med på en spännande resa full av klimatkatastrofer, vilda djur och religiös fanatism. Bli förtrollad av den här sirianska berättelse som kommer att förvåna dig med sin udda dramatiska kurva.

Läs mer på https://tiratigerforlag.se/valpens-valde

Om du gillar min blogg, skriv upp dig på min epostlista, som ligger på förlagets startsida. Har du själv en blogg, gästbloggar jag gärna hos dig och du får självklart blogga hos mig.

Tora Greve