Böcker, Skriva

Portionera i ditt skrivande

Portionera i ditt skrivande

Tiden du spenderar på ditt skrivande är viktig. Men tänk på vad du portionerar ut i scenen. Skriver du in alla detaljer och inte lämnar något åt din läsares fantasi, är du nedlåtande mot dem.

De flesta problem kan undvikas om du analyserar din berättelse. Om du spenderar tid på en karaktär eller en plott förväntar sig läsaren att detta ska vara viktigt och bör därför följas upp. Annars kommer läsaren att känna sig lurad.

Hur portionerar du?

Läs ditt manus utifrån en papperskopia eller använd ljuduppläsaren i word alternativt läs på skärmen och använd kommentarer. Gör anteckningar i marginalen/kommentarerna. Notera vilka scener som intresserar dig mest, berör dig, kommer till liv, involverar och intrigerar, fascinerar, stör etc. Ta sedan en titt på resten. Tillför övrig text något? Behöver du förkorta eller lägga till?

När du behärskar scen-portionerna kan du överraska eller maskera händelser.

Att tillåta din POV-karaktärs intresse styra varje beskrivande detalj är ett annat sätt att skapa en intim POV. Hur många detaljer du använder, vilka detaljer du använder först, styr den subtila känslan av vem din karaktär är.

Checklista

  • Finns det saker som utmärker din POV-karaktär?
  • Läs igenom 50 sidor ännu en gång.
    Återkommer dina karaktärer och platser i berättelsen? Överraskar någon karaktär på slutet?
  • Har du mindre plottar, beskrivningar som inte tillför något? Lägg till mer? Ta bort onödigt?

Lycka till!

Monica