Skriva

Intressanta scener för att tillfredsställa läsaren

Intressanta scener för att tillfredsställa läsaren

I varje scen behövs gestaltning och en konflikt eller intrig. Regeln är att påbörja scenen så sent som möjligt och gå ur den så fort du kan.

Det bör hända något intressant i scenen och sedan avslutar du scenen, gärna innan eländet blir löst.

En vanligt scen innehåller ofta dialog eller monolog. En eller flera karaktärer talar med varandra. Tänk på att en scen innehåller miljö, tid och handling. Karaktären kan tänka och tala med sig själv om det gäller en psykologisk intrig/konflikt.

Tyvärr upptäcker jag när jag läser och recenserar böcker att många scener saknar konflikt/intrig. Då blir scenen som ett glas vatten – totalt ointressant – och inte ens släcker det lästörsten.

När jag skriver romaner, låter jag alltid sista redigeringsrundan gå ut på att skapa spänning i varje scen. Jag kollar dialogerna och ser till att det finns ett framåtdriv i scenen. Om inte, stryker jag den.

Ibland läser jag romaner som har scen efter scen utan något annat än vardagligt innehåll. Trist och svårt att hålla ångan uppe i läsningen. Nyligen recenserade jag en bok som tyvärr saknade konflikter. Jag läste fram till mitten av romanen innan något anmärkningsvärt hände. Tjatigt!

Så tänk på att lägga in en konflikt i varje scen. Krydda med dialog eller monolog. Skapa nyfikenhet och kroka fast läsaren som vill veta hur detta ska sluta.

Lycka till!

Monica