Skriva

Skriva med humor

Skriva med humor

Det är otroligt svårt, vilket jag påpekat i tidigare blogginlägg. Speciellt eftersom humor är så olika hos oss alla. Det som någon tycker är roligt, skrattar kanske ingen annan åt.

Här är några användbara tips för dig som vill skriva med humor.

 1. Skriv inte om det som redan är roligt utan skriv roligt om något tragiskt
  Det brukar uppskattas mer. Försök göra dig lustig över något som inte från början är roligt.
 2. Läs böcker och se filmer med humor för att få tips
  En film som jag skrattat åt är Life of Brian. Några av Karin Brunk Holmqvists böcker är onekligen roliga liksom en del engelska författare som jag har läst. Läs böcker med roliga historier i och se hur de har formulerat dessa.
 3. Titta på revyer eller farser
  Där kan du ofta få en uppfattning om vad som går hem gällande humor. Tänk på att aldrig bli långdragen när du ska skriva humor. Det är det korta som går hem hos läsaren. Titta exempelvis på Hasse & Tages revyer.
  Jag minns när jag såg en musikal med många av våra roligaste skådespelare. Vissa scener var så fantastiska att jag skrattade så jag grät. Och skådespelarna, som såg detta (eftersom jag satt på första raden i salongen), slutade spela och satte sig på stolar och inväntade mitt skratt. Helt underbart!
 4. Överraska dina läsare
  Riktigt bra humor ska inte vara förutsägbar. Även om jag fortfarande skrattar när jag tänker på stå-upp-komikern som jag en gång såg på scen; han gick och petade sig i näsan samtidigt som han krockade med en lyktstolpe.
  Att exempelvis skriva om en person som undviker att krocka med en lyktstolpe för att sedan springa rakt in i en bildörr som öppnas, är betydligt roligare än att bara se lyktstolpen framför sig (som läsare).
 5. Använd dialog
  Skapa missförstånd och humor genom dialog.
 6. Träna genom att gå kurs
  Ett tips är att gå en kurs i stå-upp-komik. Då lär du dig de viktigaste förutsättningarna för att vara rolig. Eller som jag, som har stått på revy-scenen i åtta år med fantastiska regissörer. Det är OK att skämta om det mesta även om alla inte tycker det är roligt.

Och glöm inte ha roligt under tiden du skriver råmanuset!

Lycka till!

Monica