Böcker, Okategoriserade, Skriva

Vilka romaner stannar i ditt minne och varför?

Vilka romaner stannar i ditt minne och varför?

Oförglömliga karaktärer i romaner betyder mest för mig. Om karaktärerna stannar kvar i mitt minne, sinne och hjärta, lever boken vidare i åratal.

De svenska författare som skriver och skildrar levande karaktärer är framför allt Fredrik Backman och Birgitta Bergin. Deras karaktärer är oförglömliga. Jag kommer oftast ihåg dem år från år.

Tyvärr är det många romaner som jag har läst som varit bra, men som jag sedan lätt glömmer bort. Jag har funderat över varför. Och numera vet jag att det handlar om karaktärerna. Samma sak gäller TV-serier och filmer. Att jag kommer ihåg vissa filmer, beror helt och hållet på karaktärerna och hur de har etsat sig in i mitt hjärta. När de konfronterar mina känslor, brukar jag minnas dem i flera år. Två filmer som jag direkt tänker på är:

 

Själv har jag publicerat min första roman i fjol. Porten till friheten handlar om Henrietta. I övriga åtta manus, som jag har skrivit, dyker Henrietta upp antingen som huvudkaraktär eller i en biroll. Jag hoppas därför att hon stannar hos mina läsare.

Hur jobbar du med karaktärerna?

Själv testar jag mina karaktärer utifrån personlighetstester och konfliktmönster. Framför allt för att skapa dem som riktiga personer med kött och blod.

 

Lycka till!

 

Monica