Okategoriserade

Farliga affärer av Ellinor Wessel – recension

Farliga affärer av Ellinor Wessel – recension

Format: Inbunden

Serie: Tranchelltrilogin (del 1)

Antal sidor: 301

Utgivningsdatum: 2020-01-15

Förlag: Bookmark förlag

ISBN: 9789189007864

 

Recensionsex: Nej men fick boken av Ellinor i samband med att hon föreläste på Rotary i Svedala.

Tusen tack Ellinor!

 

Typ av bok: Thriller (debut)

Här kan du läsa inledningen:

”Det var fortfarande dunkelt ute när Johan slog av på takten och avslutade den tidiga morgonrundan. Innanför de höga järngrindarna tornade den jättelika sekelskiftesvillan upp sig på strandtomtens högsta punkt. Hjärtat slog hårt och snabbt i bröstkorgen och andningen var ansträngd. Det var först när han tog ut sig helt som bekymren försvann. ”

VILKEN är själva handlingen: En kidnappning i bilbranschen.

Intrigerna: Kraftfulla och skapar spänning.

Miljöbeskrivningarna: Fina.

Dialogerna: Många dialoger som driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Johan Wagner har allt man kan önska sig: ett framgångsrikt bilhandelsföretag, ett lyxigt hus, en vacker fru och tre barn. När han en dag försvinner uppdagas även en älskarinna i den femton år yngre och drivna Emily Tranchell, anställd som regionchef på Porsche.

Inget tyder på att ett brott har begåtts, men den äldre polismannen Thomas Stark blir alltmer övertygad om att något inte stämmer. Emily och Thomas förenas i sitt sökande efter den försvunne bilhandlaren, och beträder därmed en värld som står i bjärt kontrast till den svenska idyllen.

Under några nervpirrande dygn får läsaren följa de tre karaktärerna, som förvandlas till brickor i ett spel orkestrerat av makt och pengar. Farliga affärer är en internationell ekobrottsthriller som bjuder in till bilindustrins extravaganta företagarvärld. Det är en fartfylld spänningsroman med lika stort fokus på action som relationer.”

Mest positivt

Välskriven och med ett högt driv helt igenom.

Minst positivt

Att vissa dialoger inte står på egna rader, se nedan under sidan 100.

 

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Thomas gjorde en anteckning i sitt block. ― Hur ser det ut med hot mot återförsäljarna?
― Det är inte alls ovanligt. Et har förekommit kidnappningar här i Sverige tidigare.
― Några exempel?
― Kidnappningen av en Fordhandlare, även den i Malmö. En man tvingade sig ini ägarens bild under pistolhot och krävde att bli insläppt på firman och få komma åt kontanterna från kassaskåpet. Men det …
― Det låter som om någon som var ute efter snabba pengar, flikade Thomas in. I Wagners fall har vi fortfarande inte fått något lösenkrav trots att vi är inne på tredje dygnet.”

Sidan 200

”Han var inställd på att möta slutet, hade mentalt redan påbörjat övergången från de levandes värld till de dödas när någon tog hans hand. Det vita ljuset var inte längre lika bländande.
Långsamt slog Johan upp ögonen. En flygvärdinna satt vid hans ena sia. På andra sidan satt en reslig man i tweedkavaj, tänderna var gula va tobak och blicken vänlig.
― Poliskommissare Thomas Stark, presenterade mannen sig. Från polisen i Lund.
Det tog ett bra tag innan Johan återfick fattningen.”

Summering

En välskriven roman. Jag ger den 4 av 5 pennor. Läser gärna fler av Ellinors böcker.

Vid pennan

Monica