Böcker, Bokrecension, Skriva

Nuckorna på hörnet av Karin Brunk Holmqvist

Nuckorna på hörnet av Karin Brunk Holmqvist

Format: Inbunden

Antal sidor: 255

Utgivningsdatum: 2023-06-07

Förlag: Bokfabriken

ISBN: 9789180315432

Recensionsex: Ja

 

Tusen tack Bokfabriken!

 

Typ av bok: Humoristisk historia (feelgood)

Här kan du läsa inledningen:

”Elsa Larsson gick fram till det lilla bordet och tände ljusen i den smidda ljusstaken. Hon stod kvar en stund och tittade in i den fladdrande lågan innan hon satte sig i gungstolen. Elsa hade håret prydligt uppsatt i en knut i nacken och såg äldre ut än sina sextiosju år. Hon var gråhårig men såg inte färglös ut eftersom hennes bruna, pigga ögon lyste upp ansiktet.
Hennes hund Bjäfseman sov tungt i sin korg. Hunden skulle egentligen heta Max, men den bjäfsade och skällde så förskräckligt att hon kallade honom för Bjäfseman i stället.”

VILKEN är själva handlingen: I byn Löderup i Skåne får vi bekanta oss med ett antal äldre invånare och deras vardag.

Intrigerna: Vardagshandlingar som skapar spänning.

Miljöbeskrivningarna: Några och fina.

Dialogerna: Många dialoger driver handlingen framåt.

 

Baksidestexten – tagen från nätet

Elsa trivs med sitt stilla pensionärsliv. Det enda som får hennes hjärta att banka lite hårdare är när hon kvällstid läser dikter av den välkände poeten Fritz – en sann gentleman och en känslig själ – till skillnad från Elsas tidigare kärlek Gösta. Hans intressen låg mer åt traktorer och den skånska myllan. Fast trots att Elsa befarade att Gösta skulle använda ordet betäcka när passionen slog till rodnar hon fortfarande när hon minns hans stora, varma händer.

Lugnet i Löderup störs när en ny granne flyttar in. Han har knappt anlänt innan det för första gången på ett sekel blir inbrott i byn. Det måste vara något skumt med mannen och Elsa tänker klura ut vad det är. När hon börjar spionera upptäcker hon att han gömmer en skattkarta i källaren och äger en pistol. Hon ska avslöja honom – om det så är det sista hon gör.”

Mest positivt

Välskriven. Humoristisk som gav mig ett och annat skratt. Tokerier utifrån vardagshandlingar i en liten skånsk by.
Lättläst med tydligt snitt och stort radavstånd.
Älskar talstrecken i dialogerna. Tydliga dialoger på egna rader.
Igenkänning på en del.

Minst positivt

Att den delger oss en samling äldre personer som egentligen inte är så gamla. Elsa, 67 år, verkar snarare som 87.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”― Poliserna svarar alltid så undvikande på frågor. ’Av utredningstekniska skäl kan vi inget säga’, svarar dom alltid. Eller att ’utredningen är inne i ett känsligt läge’.
Samtliga damer nickade medhållande och satte sig bättre till rätta. Inga-Märta tittade ut mot köket som om hon längtade efter något att äta.
Elsa sneglade upp mot bokhyllan där en massa fotografier stod uppradade. Sven är en stilig man, konstaterade hon. På fotot var han klädd i en dubbelknäppt, randig kostym. Men sedan var det ju det där med håret. Trots att Sven varit pensionär i många år var hans hår korpsvart, vilket hon tyckte var märkligt. Nog borde han ha några grå strån. Det måste vara färgat. Nåja, var och en gör som den vill. Elsa tänkte i alla fall inte färga sitt – och definitivt inte lägga in lila slingor som Klara Blad.”

Sidan 200

”― Du ser nymornad ut. Du kan väl dra en kam genom håret när här är dambesök.
Artur drog generat med handen över huvudet och hälsade artigt.
― Vill du också ha en skinkmacka, Artur? Jag tänker bjuda på vörtbröd med nykokt julskinka.
Både Artur och damerna såg överraskade ut.
Olga dukade fram kaffe och smörgåsar och väninnorna suckade av välbehag när de smakade. Artur tog med sin smörgås till vardagsrummet. Han visste att Olga inte tyckte om att han satt med när hon hade besök.”

Summering

En välskriven humoristisk roman. Jag ger den 4 av 5 pennor för att den är välskriven och gav mig några gapskratt.

Vid pennan

Monica