Böcker, Skriva

Skapa spänning!

Skapa spänning!

Som du kanske vet har jag haft en 35 veckor lång onlinekurs i det här med att skapa spänning. Nu har jag lagt ner samtliga mina onlinekurser och gått i pension. Men jag lovar, det kommer en bok i ämnet, så småningom.

För att ge dig några tips, bjuder jag idag på dessa. Du kan nämligen skapa spänning på många olika sätt.

 • Spänningstips genom intrigen
 • Genom att låta läsaren förstå att något kommer att hända, genom att något redan har hänt, genom en opålitlig berättare, genom högt tempo, genom lågt tempo, genom förrädare, genom något övernaturligt som droppar in i den vanliga världen, genom subtila antydningar, genom osäkerhet om hur vida romanfiguren menar vad hon han eller hon säger, genom att flytta gränser, genom oväntade vändningar, genom att tydliggöra allvaret, genom att måla upp konsekvenserna, genom cliffhangers, genom att plantera ledtrådar eller falska ledtrådar, genom att utnyttja planteringarna, genom att presentera olika alternativ, genom att överdriva, genom växlande stämning och att utnyttja dygnets förmåga, genom en oberäknelig eller förutsägbar antagonist, genom en till synes oövervinnlig motståndare,  genom mystik, genom flykt, genom triggers, genom sådant som känns onaturligt genom dilemman, genom risk för upptäckt, samt genom att vara på rätt plats vid fel tid.
 • Genom att tävla för att hinna först
 • Genom kampen mot klockan
 • Genom starka känslor
 • Genom att snåla med information
 • Genom att nämna i förbifarten
 • Genom att antyda det överhängande hot
 • Genom att tillvarata potential i slutet
 • Genom att berätta vad som kommer att hända via tvetydighet
 • Genom att tydliggöra risker
 • Genom självkontroll, genom budskap, genom att förväntan, samt genom att något måste förhindras

 

Ja, som du ser finns det massor som kan driva fram spänningen.

Vill du ha en bok som håller dig i handen och leder dig framåt i ditt skrivande, håll ögonen öppna i höst. Den kommer så småningom.

Lycka till med att skriva spänning!

Monica