Okategoriserade

För alla bästa av Anna Charlotta Wikman – recension

För alla bästa av Anna Charlotta Wikman – recension

Format: Inbunden

Antal sidor: 382

Utgivningsdatum: 2023-03-08

Förlag: Lavender Lit

ISBN 9789189306738

Recensionsex: Nej, men däremot en vinst i ett lotteri.

 

Tusen tack Anna Charlotta!

 

Typ av bok: Humoristisk, tänkvärd historia (feelgood). Vilket du kanske förstår redan när du läser inledningen. Jag blev glad när jag läste den här boken.

Här kan du läsa inledningen:

”Innan Jenny ens börjat gasa visste hon att det skulle gå på tok. Som den där gången de varit ute med motorbåt i dåligt väder och Niklas hade skrikit åt henne att hoppa i land och ta emot så att båten inte skulle få skador. Hon hade stått i fören, tittat ned på vågorna som slog mot de branta regnvåta klipporna, tänkt att det aldrig skulle gå vägen men hade ändå hoppat. Att hon dessutom blundat hade hon inte nämnt för vare sig Niklas eller akutläkaren som fått sy tio prydliga stygn i hennes haka.”

VILKEN är själva handlingen: Den handlar om att våga njuta av livet, ta för sig, och inte gå i andras ledband.

Intrigerna: Vardagshandlingar som skapar skratt och spänning.

Miljöbeskrivningarna: Fina.

Dialogerna: Dialoger driver handlingen framåt.

Baksidestexten – tagen från nätet

Jenny tillbringar sportlovet i fjällen med sin man Niklas, sina tonårssöner och de jobbiga släktingarna som kommer på köpet med fjällstugan. Att hon måste följa med på skoterturer som ger henne dödsångest och att hennes man ger mer kärlek och uppmärksamhet till sin skoter och telefon än till henne är mer regel än undantag. Men när Niklas inte dyker upp till den romantiska hotellnatten som Jenny bokat för att väcka liv i deras förhållande får hon nog.

Av en händelse börjar hon umgås med coverbandet som spelat på hotellets afterski och har oväntat nog roligare än på länge. Men dagen efter vaknar hon till sin förskräckelse inte upp i sitt hotellrum utan i bandets rosa turnébuss på väg till Norge …”

Mest positivt

Välskriven. Humoristisk som gav mig några skratt. Tokerier utifrån vardagshandlingar i en liten skånsk by.
Igenkänning på en del.
Dessutom är jag väl familjär med Hemsedal och orterna omkring eftersom min yngsta dotter med familj bor i grannbyn.

Minst positivt

Möjligen lite upprepningar i texten, se nedan citatet från sidan 100 där flera meningar börjar med ’Niklas’.
Sedan gillar jag inte när dialogen kommer inbäddad i texten. Jag vill ha dialogerna på egna rader.

Några valda texter ur boken

Som jag brukar, för att du ska få en uppfattning om författarrösten, delar jag några utvalda texter utan att avslöja något viktigt. Jag har tagit mig friheten att använda talstreck vid dialoger eftersom jag citerar texten.

Sidan 100

”Niklas gick in på hotellets hemsida för att se bandet som spelat när Jenny varit där hette. Under Cover Bastards, vilket otroligt löjligt namn. Niklas gick vidare till bandets Facebooksida för att se om han kände igen någon där. Det senaste inlägget visade två män som sträckte ut tungorna och höll händerna i den där hårdrocksgesten, vad den nu kallades. Niklas blev alldeles kall när han läste bildtexten. ’Hemsedal here we come’. Hemsedal. Där Jenny befann sig enligt den där förbannade appen. Sidan verkade sällan uppdateras och hade mest bilder på samma två män, en snaggad och en med långt hår.”

Sidan 200

”Det var tomt i väntrummet, lugn musik spelades på låg volym i bakgrunden. En skvallertidning som låg uppslagen på ett bord stod i kontrast mot den i övrigt harmoniska miljön. Niklas undrade om det var mannen han nyss mött som läst den. Innan han ens hann sätta sig i den sköna lädersoffan öppnades en av dörrarna och en kvinna i sextioårsåldern med det grå håret uppsatt i en stram knut kallade in honom på rummet.
― Björn är tyvärr sjuk så du får prata med mig idag. Berit Broberg var namnet.
Niklas tvekade, instinktivt gillade han inte kvinnan .Hon påminde honom om en gammal släkting som alltid brukade klaga på hans bordsskick när han var liten.
― När tror du att Björn kommer tillbaka, jag kanske kan boka en ny tid då?
Kvinnan sköt upp de runda glasögonen i pannan och granskade honom.
― Jag kan försäkra dig om att jag är kompetent nog att ta ett samtal med dig. Eller är det för att jag är kvinna?”

Summering

En välskriven humoristisk roman med många tänkvärdheter. Jag ger den 4 (4,5) av 5 pennor. Tack igen för att jag fick möjligheten att läsa denna härliga bok. Rekommenderas varmt!

Vid pennan

Monica